2018. október 17., szerda

A MAGYAR GYEREKEK EGYHARMADÁT FENYEGETI A SZEGÉNYSÉG, CSAK HÁROM OLYAN EU-TAGORSZÁG VAN, AHOL ENNÉL IS ROSSZABB A HELYZET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.10.17.


Szlovénia viszont az egyik legbiztonságosabb ország a gyerekek számára.

A magyar gyerekek 33,6 százaléka van kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztettség veszélyének. Ennél csak Romániában (49,2%), Bulgáriában (45,6%) és Görögországban (37,5%) rosszabb a helyzet az Európai Unió tagországai között – derül ki az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA) friss jelentéséből.

Az FRA szerint szegénynek az a család számít, amelyben
- az egy főre eső jövedelem kisebb, mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka,
- a 18-59 éves családtagok a felmérést megelőző egy évben ötödannyi időn át sem dolgoztak, mint amennyit teljes munkaidőben lehetett volna,
- és amely a lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás fűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, vakáció, televízió, mosógép, autó, mobiltelefon jelentette kilenc költségből négyet nem engedhet meg magának.

A jelentésben többé-kevésbé ugyanazokat az arányokat tükrözi, amelyek a Eurostat tavaly novemberi felmérésében is szerepeltek már. Magyarország után Olaszország (33,2%), Spanyolország (32,9%) és Litvánia (32,4%) következik a listán, a legnagyobb biztonságban pedig a dán (13,8%) a finn (14,7%) és a szlovén (14,9%) gyerekek vannak. EU-szerte összesen 25 millió gyereket fenyeget a szegénység és a társadalmi kirekesztettség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.