2018. október 3., szerda

A SZEMÉLYRE SZABOTT OKTATÁST NEM A TANÁROK, HANEM A BÜROKRÁCIA ÉS A SZÜLŐK AKADÁLYOZZÁK

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.10.02.


A napokban Budapestre látogatott az indiai származású Sugata Mitra, az angol Newcastle-i Egyetem oktatástechnológiával foglalkozó professzora, aki fizikából szerezte doktori fokozatát, de a minimálisan invazív, vagyis a lehető legkevesebb beavatkozással működő oktatási módszer élharcosaként vált ismertté világszerte. Interjúnk vele és Halácsy Péterrel, a Prezi és a Budapest School alapítójával készült. 

Ma már klasszikusnak számító, Önnek nemcsak világhírnevet, hanem később jelentős díjakat is hozó 1999-es Hole in the Wall kísérletsorozatát sok kritika érte. Például, hogy biztonságos-e teljesen magukra hagyni a gyerekeket a világháló összes rejtett bugyrával?

Sugata Mitra: A kísérletemben a nagy képernyős számítógépek forgalmas utak mellé voltak telepítve. Nemcsak az ott elhaladók jelentettek felügyeletet, de a gyerekek is tudatában voltak annak, hogy a járókelők látják, mi van a képernyőn. A kísérleti módszer rengeteg társadalmi ellenőrzést foglalt magában.Egyébként meg nemcsak haszontalannak, hanem kifejezetten veszélyesnek is gondolom a tartalomszűrő programokat. Egyetlen kérdés merül fel a használatuk során: mi van a szűrő mögött? Tartalomszűrés helyett inkább el kellene magyarázni, hogy az adott jelenség miért káros vagy veszélyes. A dohányzást egyetlen eszközzel sikerült visszaszorítani a fiatalabb korosztály körében: mára a dohányzás nem menő. Legalábbis nem annyira, mint a saját fiatalkoromban.

Az sem túl menő, hogy a kísérletben használt számítógépek egy részének viszont lába kelt.

S. M.: Valóban, és ebből a kritikusok azt a következtetés szűrték le, hogy nem működött a kísérlet. Ez olyan, mintha egy utcáról ellopott Mercedesből az következne, hogy nem működnek az autók. Más kérdés, hogy a közösségek, illetve a gyerekek családjai valóban nem volt hajlandóak fizetni a számítógépek karbantartásáért, fenntartásáért, így az utcai számítógépes állomások az enyészeté lettek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.