2018. október 16., kedd

A VÁLSÁG ELŐTTI SZINTET IDÉZI MÁR A LAKÁSHITELEZÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.16.


Több mint felével ugrott meg a hitelkiváltás, ötödével bővült a lakáskorszerűsítésre kiadott lakossági pénz a KSH legfrissebb, az idei első félévre vonatkozó jelentése szerint. Ezeket az adatokat a lakástakarékpénztári megtakarítások várhatóan már ma elvett állami támogatásának tükrében érdemes értékelni. Mindenesetre minden (az említett intézkedés is) a tehetősebbek felé lendülő ingát jelzi.

Jókorát ugrott az átlagos lakáshitel összege az idei első félévben az előző év azonos időszakához képest – derült ki a KSH lakossági lakáshitelezésről kiadott friss jelentéséből. (A teljes kihelyezés pedig – mint az látható a grafikonon – már a válság előtti szintet idézi.) Az egy engedélyezésre jutó átlaghitel összege 2018 közepére több mint 1 millió forinttal haladta meg a tavaly ugyanekkor mértet. Mostanra átlagosan már 7,6 millió forint lakáskölcsönt vett fel egy adós. Nem tévedhetünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy ez elsősorban annak a következménye, hogy a magasabb jövedelműek jócskán belehúzhattak a hitelfelvételbe.

Igazán nagy összegű kölcsönhöz ugyanis jelentős nagyságú hivatalosan igazolt jövedelem kell. Mint az adósságfék szabályok október 1-jétől hatályba lépett változtatása után kiszámoltuk: aki 6 százalék alatti teljes hiteldíj (THM) és 15 éves futamidő mellett havonta 250 ezer forintot kap kézhez, az vehet fel akár 12 millió forintos lakáshitelt. Feltétel még, hogy az adós több mint 10 évre fixáltassa a kamatot. Ugyanő ugyanis például éves kamatperiódust választva kénytelen lehet beérni 4,5 millió forint alatti kölcsönnel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.