2018. október 12., péntek

ADNAN UTÁN KERIM: MÁR A POLAT-FIÚ IS FELTŰNT MAGYARORSZÁGON A NAPERŐMŰ-BIZNISZBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.10.11.


Meglepetést tartogattak a múlt héten a londoni Chelsea-Videoton meccset néző Orbán Viktorról készült felvételek. A miniszterelnök balján ülő török üzletember, Adnan Polat 2005 óta Orbán jó barátja, és az azóta eltelt több mint egy évtizedben a török-magyar kapcsolatok kulcsfigurája lett. Ám a szoros kapcsolatra sokáig nem volt bizonyíték, és csak elvétve jelentek meg közös fotók Orbánról és Polatról. Ma már nincs titok, Polat központi szerepet kapott: ő nyitotta meg kedden a török-magyar üzleti fórumot, amelyen Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan elnök is részt vett. Ugyancsak Polat vezette körbe Gül Baba frissen felújított türbéjében a két állami vezetőt...

...Polat beszáll az ingatlanbizniszbe

A sokáig homályban tartott kapcsolat az Orbán-család, illetve Adnan Polat között az utóbbi három évben vált nyilvánossá, és jutott el odáig, hogy Polat idén már a Parlamentben hallgathatta Orbán miniszterelnöki esküjét, illetve ott ülhetett mellette a múlt heti Chelsea-Vidi meccsen Londonban.

Adnan Polat magyarországi tevékenységét az Átlátszó is figyelemmel követte az elmúlt években. Megírtuk: Polat 2013-ban Erdogan elnökkel együtt látogatott Magyarországra, hogy Orbán Viktorral magyarországi befektetési lehetőségekről tárgyaljanak.

A külgazdasági kapcsolatok mellett a török üzletember 2015-ben a magyar ingatlanpiacon is megjelent – egészen pontosan a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégekben bukkant fel Polat, és üzlettársai.

Az Átlátszó akkor megírta: a török milliárdos cége, az AMX Investments a tulajdonosa annak a HBRE International Investments-nek, amely 2015 augusztusában megszerezte az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-t. A cég ügyvezetője Polat régi üzlettársa, Suat Gökhan Karakus volt.

Az AMX HS vette meg a Rátkai Klub Városligeti fasori épületét, a Spitz-villát. Ezt azóta fel is újították, és a tervek szerint irodák kapnak majd benne helyet.

Ezzel egyidőben jött létre a Tiborcz István-féle BDPST Zrt., ami újabb kapcsolódási pont az Orbán-család és Polaték között. A BDPST a HBRE-vel közösen átvette Karakus másik vállalkozását, az AMX Nador House Hungary Kft.-t, és 50 százalékos tulajdonos lett az AMX HS-ben is.

Az AMX Nador House-é lett a József Nádor téri egykori Postabank-székház, ám ezen az ingatlanon hamarosan túladtak, a tavaly elhunyt jordán milliárdos Ghaith Pharaon budapesti ügyintézője, Ammar Abu Namous által jegyzett céghez került. A Polat-birodalom egy másik magyarországi tagja, az APD Real Estate Kft. 2017-ben a budapesti Közvágóhíd épületegyüttesét vásárolta meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.