2018. október 15., hétfő

AMIKOR ANDY VAJNA MÉSZÁROS LŐRINCTŐL TANULJA AZ ÜZLETET

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.10.14.


Andy Vajna tanul üzletet Mészáros Lőrinctől? Valójában előbbi sokkal tapasztaltabb üzletember, de a sorrend most tényleg ez volt. Miután Mészáros Lőrinc mindenféle érdekeltsége mesés felértékelődésen ment keresztül a tőzsdén, Andy Vajna is fantáziát láthatott egy üres BÉT-es társaságban, beszállt ugyanis az Est Media Nyrt-be.

Modernkori alkimisták

Vannak-e a XXI. században alkimisták, csodás aranycsinálók? Átmenetileg biztosan, Jászai Gellért receptjét most Balázs Csaba is lemásolta. Mindkét üzletember megvalósított egy csodát, kilátástalan, eladósodott, üres cégekből hirtelen milliárdos értéket varázsolt. Egyedül viszont aligha sikerült volna a csoda a két tőkepiaci varázslónak, segített Mészáros Lőrinc, illetve Andy Vajna is.

Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért, vélhetően leginkább utóbbi mestertervét követve, komoly értéknövelést ért el a Budapesti Értéktőzsdén. Sokszor írtunk a Konzum, az Opus Global, az Appeninn, a CIG, vagy a 4iG történetéről.

Ha nagyon leegyszerűsítjük például a Konzum sztoriját, a Jászai-Mészáros kettős kinézett magának egy szebb napokat látott kiürült pécsi céget, a Konzum Nyrt-t. Majd szép lassan, ahogy a kormányzati hátszelet maximálisan bíró Mészáros már a cég körül sertepertélt, a társaság részvényei mesés áremelkedést produkáltak, ami után már nehéz kibogozni, hogy mi követett mit, de végig kéz a kézben járt a spekuláció, az apportok, az áremelkedés és a valós tartalommal való feltöltés.

Az Est Media


Az Est Media ennek az útnak még csak az elején tart. Valójában a cég története már hosszú hónapok óta valami hasonlót ígért. Hiszen itt is volt egy szebb napokat látott cég (emlékezhetünk az Est-lapokra, a Rádio Caféra, vagy az értékes Sziget-részesedésre), ami a 2008-as válságtól lejtőre került, és végül teljesen kiürült, egyetlen értéke maradt a cégnek, a tőzsdei léte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.