2018. október 5., péntek

APRÓMUNKA KELL A SZAVAZÓK MEGGYŐZÉSÉHEZ, AZ ELLENZÉK PONT ERRE KÉPTELEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.10.05.


Nem teremtenek közösséget, nincs mondanivalójuk, sőt többnyire még ismert és alkalmas helyi jelöltet sem találnak az ellenzéki pártok, ezért véreznek el az időközi voksolásokon. Ez olvasható ki a józsefvárosi civil jelölt írásából, amit a nyári helyi választás után, nem- rég publikált a körzetében tapasztaltakról. Szerinte a tavaszi választásokon 10-15 százalékokat elérő ellenzéki pártok kerületi szervezetei jó, ha két-három tagot, legfeljebb egy-két tucat aktivistát tudnak fölmutatni valójában. Néhány kivétel azért akad. A „fehér hollók”, a szegedi, a salgótarjáni, a XIII. kerületi példa mellett most Újpalotán mutatta meg a baloldal, hogyan tudja legyőzni a Kubatov-listákkal operáló, helyi kapcsolatait folyamatosan karbantartó, szinte korlátlan pénzből gazdálkodó Fideszt.

– Az ellenzéki pártoknak nincs olyan mondanivalójuk, ami a választókerületekben közösséget teremtett volna. Korábban az MSZP és a Jobbik kiépítette a vidéki networkjét, voltak helyi politizáló erői, akik véleményvezérként közvetítették pártjaik üzeneteit. De ez már a múlté – mondja Kiss Ambrus, a Policy Agenda elemzője. Szerinte a kisvárosi, vidéki Magyarországon, ahol a legnagyobb válságban van a baloldal, eltűntek a szocialistákhoz köthető helyi erők, mert nem foglalkoztak velük, nem keresték őket a párt országos központjából. Közben a Fidesz – amellett, hogy fenn tudta tartani az intézményrendszerét – helyi embereit is fel tudta készíteni a saját médiáján keresztül.

– Az MSZP látta, hogy foszlik szét a társadalmi szövete, mégsem tudta azt újraszőni – mondja. A fővárosban abban az illúzióban ringathatták magukat, hogy itt jobb a helyzet: vannak aktivistáik, lehet őket mozgatni.

Győri Péter kiábrándította őket. A VIII. kerületi polgármesterjelölt egy Facebook-bejegyzésben tárta fel, hogy a Kubatov-listával operáló fideszes hatalomtechnikai gépezettel szemben mennyire tehetetlen a helyi ellenzék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.