2018. október 29., hétfő

ARANYLÁZ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: CSILLAG ISTVÁN
2018.10.26.


Sokan felkapták a fejüket itthon és a világban is annak hírére, hogy a Magyar Nemzeti Bank megtízszerezte aranykészletét. A korábbi 3 tonnás készlet 31 tonnára emelése önmagában is meglepetés, hiszen a bankok rendszerint olyan eszközöket tartanak a tartalékaik között, amelyek automatikusan hasznot hoznak, mint a kamatot fizető és biztonságos állampapírok, már pedig az arany csak akkor termel hasznot, ha magasabb áron adják el, mint ahogyan vásárolták. A magyar jegybank aranyvásárlása miatti meglepetést csak fokozta, hogy a jegybank elnöke a vásárlás bejelentésekor széles nyelvcsapásokkal azt is fontosnak tartotta közölni, hogy az aranyvásárlás szükségességére és fontosságára maga a miniszterelnök hívta fel a figyelmüket, és a vezér javaslatát híven és örömmel teljesítették. Ha figyelembe vesszük, hogy az arany csak akkor hoz hasznot, ha magasabb áron adják el, mint ahogy vásárolták, azaz kizárólag pénzügyi spekuláció esetén termel a’zembereknek a jegybank útján jövedelmet, különösen el kell hogy kerekedjen a szemünk, hiszen a vezér megveti a spekulációt, és most maga is spekulációra buzdítja jobbkezét, a jegybank elnökét.

Mit tudhat ez két spekuláns? Talán értesülhettek arról, hogy az arany ára most különösen alacsony, és különböző okok (például az aranybányák kimerülése, a Trump által kezdett kereskedelmi háború vagy a jegybankárok konzervatív tartalékolási fordulata) miatt az ár majd rohamosan emelkedni kezd, és az aranyvásárlással is a jegybank folytathatja pénzügyi spekuláción alapuló menetelését a jegybanki nyereség senki által nem ellenőrzött termelése és felhasználása útján? A jegybank a spekulációs nyereségből majd újabb alapítványt hozhat létre a görög mitológiából (aranygyapjú legendája) kölcsönözve a nevet: Argo? Medeia? Iaszon?

Lehet, hogy Putyin a miniszterelnök meglepetésszerű moszkvai látogatása alkalmával, amikor a hivatalos tárgyalások befejeztével négyszemközti, több mint egyórás bizalmas eszmecserére visszatartotta a magyar vezért, beavathatta az arany árfolyamváltozásának vagy az USA elleni pénzügyi lépéseknek a titkába is. Akik figyelik az elmúlt időszak aranyvásárlásait a világban, azok tudják, hogy Oroszország tavaly intenzív aranyvásárlásba fogott, aminek ütemét ebben az évben csak fokozta, és havi 20 tonna aranyvásárlással hizlalta az orosz tartalékokat, lecserélve abban az amerikai állampapírok állományának egy részét. A magyar vezér eddig mindenben Putyin kisinasaként cselekedett (lásd Soros elleni kirohanás, a civil szervezetek megfélemlítése, a független egyetemek, így a CEU ellehetetlenítése, a független sajtó gleichsaltolása stb.), nyilván most sem más a helyzet, legfeljebb Putyin kijelölhette, hogy a magyar jegybanknak kitől kell aranyat vennie, hogy mindenki jól járjon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.