2018. október 17., szerda

AUSZTRIÁBAN NEM ELÉG SZERÉNYNEK LENNI, ANNAK IS KELL LÁTSZANI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FÖLDVÁRI ZSUZSA
2018.10.17.


Nem mindenhol hivalkodnak vagyonukkal a politikusok. Sebastian Kurz osztrák kancellár visszafogottsága például követendő példát mutat a többieknek is.

Papahónapot vesz ki az osztrák alkancellár, egy hónapig a decemberben születő kisbabájával és fiatal feleségével, Philippával akar lenni. A 49 éves Heinz-Christian Strache három évvel ezelőtt házasodott újra, korábbi házasságából két felnőtt gyermeke van. Ausztriában politikusok a szabadság alatt is a teljes fizetésüket kapják, a havi 19 500 eurót kereső Strache viszont bejelentette, hogy amíg otthon tartózkodik, nem veszi fel a pénzt, hanem egy gyermekintézetnek adományozza. 

Ausztriában ma szerénység, sőt egyes értékelések szerint aszkézis uralkodik politikai körökben, ami elsősorban az ifjú kancellárnak köszönhető. Ő szab irányt a visszafogottságnak: továbbra is kétszobás 12. kerületi lakásában lakik, de hivatalos külföldi repülős útjaira is többnyire a legolcsóbb osztályon utazik. Amikor a parlamentben rákérdeztek, hogy tavaly decemberi hivatalba lépése óta hogyan repült, büszkén sorolta: 36 esetben választotta a repülőgép „fapadját”, első osztályon csak egyszer utazott, a messzi Kínába. Egész különleges okból – szégyenkezett Sebastian Kurz – három ízben különgépet vett igénybe. Hasonlóképpen többnyire a szolgálati autót se használja a hosszúlábú politikus. 

A populizmust, az állandó médiajelenlétet igénylő kancellár mintáját követte külügyminisztere, a szélsőséges szabadságpárt jelöltjeként, de önállóan politizáló Karin Kneissl is, minisztersége kezdetén például szlovákiai megbeszéléseire helyiérdekű gyorsvasúton utazott. Igaz, augusztusi esküvőjén, amelyen sokak megdöbbenésére az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is részt vett, már kirúgott a hámból: a több mint 200 ezer eurót felemésztő biztonsági költségeket az osztrák állam fizette. A profil című hetilap, amely nemrég összeállítást közölt a politikusok költekezéséről és szerénységéről, megemlékezett a 2016. májusában lemondott szociáldemokrata kancellárról, Werner Faymannról is, akit megválasztása után pár nappal már a „nép kancellárjának” nevezett a bulvár, mert a közlekedési minisztériumban használt olcsó kis íróasztalát vitette át a kancellári hivatalba. Kerüljön is akármennyibe a meghitt bútordarab szét- és összeszerelése. Faymann miniszterként tömte állami hirdetésekkel az említett könnyű újságokat, ezért szerepelt rengeteget a nyilvánosságban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.