2018. október 7., vasárnap

AZ EU ÖSSZEZÁRT A BRITEKKEL SZEMBEN, NEM CSATORNA, HANEM BETONFAL FOG ELVÁLASZTANI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HAJDÚ TÍMEA
2018.10.06.


Nagy-Britanniában ahány politikus, annyi Brexit-terv van, Theresa May életképtelennek titulált tervét olyan sértettséggel és felsőbbségességgel dobta vissza az EU, mint a megbántott hölgy az őt eláruló kedves leveleit. May tervét belülről is támadják az euroszkeptikus toryk, és nem élvezi a Munkáspárt Brexit-párti szakaszának támogatását sem. Bár sok hang követel új népszavazást, a jövő márciusban tervezett kilépésig már valószínűleg nincsen idő új referendumot kiírni. Az elmúlt két év eredménytelen gazdasági tárgyalásai nem igazán jó előjelei az októberi brüsszeli tárgyalásoknak az elválás végleges tervéről.

Valamikor a brit birodalom hadihajói uralták az óceánokat. A birodalom azzal üzletelt, akivel akart, és azon uralkodott, akin akart. Ma ezek a fregattok az angol kikötőkben ringanak a vízen, emléket állítva annak, hogy egykor a világ urai szálltak tengerre rajtuk. Az elmúlt száz évben már sokat beszéltek és írtak a britek bukásáról, ahogy darabonként elvesztették birodalmukat és a világban elfoglalt vezető szerepüket. A birodalom utáni országban még mindig élnek a régi berögződések, de ma már a britek kereskedelmi és hatalmi helyzete napról napra rosszabb. Mindeközben a konzervatívok gyenge hatalmát belső viszályok szaggatják szét, a Munkáspárt vezetése pedig kormányozni akarna, de nem hajlandó elkötelezni magát sem a Brexit mellett, sem pedig ellene. A pártok konferenciái után a brit vezetők mottója lehetne az amerikai komikus, Groucho Marx mondása, hogy „ezek az elveim, s ha nem tetszenek, nos, akkor van helyettük másik”.

A Munkáspárt most lezajlott éves konferenciájának jelszava: Újjáépíteni Nagy-Britanniát a tömegnek, és nem egy szűk rétegnek. Jeremy Corbyn pártvezető ezúttal megúszta puccskísérlet nélkül, bár a párton belül most is sokan a távozását kívánnák. Corbyn ellen a nyáron újabb kosárnyi antiszemita vád gyűlt össze. A legsúlyosabb közülük, hogy Corbyn megkoszorúzta az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolókat meggyilkoló Fekete Szeptember tagjainak sírját. Később azt nyilatkozta, hogy nem tudta, mi történik pontosan, amikor megkoszorúzta a sírt. Aztán előkerült egy 2013-as beszéd, amelyet a Palestinian Return Centre-ben tartott, amely szervezet a több millió palesztin leszármazott Izraelbe való visszatéréséért kampányol. Corbyn a videóban elmondja, hogy szerinte két baj van a brit zsidósággal, az egyik, hogy a brit cionisták nem akarnak történelmet tanulni, a másik pedig, hogy nem értik az angol iróniát. A Channel 4 csatornának adott interjúban a vádakra reagálva elmondta, hogy ő ellenzi az antiszemitizmust, és szerinte nem antiszemitizmus, ha ő vitatkozni akar Izraelről. A botrányok közepette még a brit liberális napilap, a The Independent is szerkesztői vezércikkben kritizálta Corbynt, amiért annyira erőlködik, hogy antiszemitának tűnjön, és még az újság olvasóinak 60 százaléka is úgy érezte, hogy a politikus rosszul kezelte a vádakat. A Munkáspárt már 2016-ban átélt egy nagy antiszemita botrányt, mikor Naz Shah képviselőnő azt mondta, az izraeli–palesztin-konfliktust az oldaná meg, ha a zsidó állam Amerikába költözne. Az egy időre felfüggesztett, majd bocsánatot kérő Shah-t Corbyn a nyáron egyenlőségi árnyékminiszternek nevezte ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.