2018. október 28., vasárnap

BARTUS LÁSZLÓ: A FASISZTÁK LEGFŐBB HAZUGSÁGA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.10.27.


A fasiszták hazugsága maga a fasizmus, de az uralom eszköze a “szó”, egy “szó” mágikus ereje. Minden zsarnoki hatalomnak egy szó ad legitimitást, amely isteni tekintéllyel ruházza fel az elnyomót. A hatalma addig áll fenn, amíg a “szó” mágikus ereje működik. A fasiszták mágikus szava a “nemzet”. Ezért a fasiszták legnagyobb hazugsága a “nemzet”, és minden, ami úgy kezdődik, hogy “nemzeti”. Ez a szó bénítja meg és némítja el minden ellenfelüket.

A “nemzet”, mint legfőbb érték, alátámasztja azt a hazugsághalmazt, ami azzal kezdődik, hogy “nemzeti”. A nemzeti jelző is azért bír mágikus erővel, mert a “nemzet” mindenható, megfellebbezhetetlen érték lesz. Mivel a szónak identitásképző ereje van, mindenkinek ez a legdrágább: ha elveszíti, úgy érzi, elveszített mindent. Mindenki önazonossága, biztonsága a szóban van. Ez pedig a zsarnok kezében. Aki kisajátítja birtokolja a “szót”, azé a hatalom.

Ez egy varázsszó, amivel szemben senkinek nincs és nem lehet szava. Ez okoz bénultságot, ez fegyverez le mindent. Ennek hódolnak az alattvalók, ezt tisztelik azok is, akik kénytelen-kelletlen engedelmeskednek. Ez az uralom alapja, az uralkodás eszköze. Amikor a “nemzet” kifejezés elnyeri a mindenekfeletti, s mindenható tartalmát, a nemzeti jelző automatikusan közvetíti ezt a mindent lefegyverző, megbénító erőt, a varázslást mindenre, amit a zsarnok képvisel. Senki nem meri megkérdőjelezni “a szót”, holott a “szó” hazugság.

Ez szómágia, varázslás és boszorkányság, amikor egy kifejezés természetfölötti erőt kap, s maga alá rendel minden más kifejezést, szót, tárgyat és embert. Minden zsarnoki hatalom, elnyomás a szómágiával tartja fenn magát. Vannak szavai, amelyek lebénítanak, és mások fölé rendelik azokat, akik a szót birtokolják. Ezért szónokolnak a zsarnokok, és mindenkor a szónoklat a “szó” körül forog. A szót meg kell védeni, győzelemre kell vinni, amire ő képes.

Ezért minden elnyomó hatalom, így a fasizmus is, vallás. Az abszolút tekintélyt a szómágia adja. Bizonyos szavak lesznek a hit, az imádat, az abszolút engedelmesség, a tekintély és a megfellebbezhetetlen uralom tárgyai. A szó az “isten” szerepét és funkcióját tölti be. A szó birtokosa a főpap, akinél a “szó” van, aki egyedüli és kizárólagos birtokosa, képviselője és őrizője a “szónak”. A “szó” fejez ki mindent, ami mindenekfelett való. A fasiszták “szava” a “nemzet”, utána ez a tekintély rámegy minden olyan szóra, ami azzal kezdődik: “nemzeti”.

Aki a mágikus szónak ellenáll, az lázadó, az istentelen, az a legfőbb érték ellen támad. Aki a szó birtokosa ellen támad, az maga a szó ellen támad, ami istenkáromlás. Mintha Isten ellen lázadna. A nemzet ellen támad, aki Orbánt kritizálja. Nem tiszteli a szót, a nemzetet. A szónak bénító ereje van, amely képes megbénítani egy egész országot. Ez a magyarázat arra, miért tűrnek, engednek népek sokáig a zsarnokoknak, amíg fel nem akasztják őket.

Ha mindezt összekapcsolják a vallással, menthetetlenül egy elnyomó szörnyállam jön létre, amely istenkirályságot eredményez. A fáraótól Orbán Viktorig, aki az államalapító király, I. István “keresztény uralkodó” utódja, örököse és reinkarnációja. A vallás és a nemzet olyan elegyet képez, mely gyilkolásra termett. Mikor a vallást a nemzettel, a nemzetet a vallással azonosítják, az maga a veszedelem. Hazugság, amikor azt mondják, hogy a kereszténység szava a nemzet, a nemzet szava a kereszténység és a kettő azonos.

A kereszténység szava az önfeláldozó szeretet, a nacionalizmus szava az önző gyűlölet. De ezt a kettőt összekötik, és a “nemzet” szót isteni tekintéllyel ruházzák fel: azt a “nemzet” szót, aminek a tartalmát ők maguk határozzák meg. A fasiszta nemzet fogalma az egység, amelynek alá kell rendelni mindent. Az egységet egy “nemzeti” állam, “nemzeti” kormány képviseli, testesíti meg, és őrzi a szüntelen támadásoktól. A “szót” megvédeni is egységben lehet, ezért aki a nemzeti állam, a nemzeti kormány ellen támad, az nemzetellenes. Minden kormány, amely nem “nemzeti”, az idegen érdekek képviselője, trónbitorló idegen ellenség.

A fasiszta “nemzet” szó jelentését akkor érthetjük meg, ha megvizsgáljuk, mire aggatják rá a “nemzeti” jelzőt. Amikor például azt mondják, hogy nemzeti önrendelkezés, akkor azt kell érteni alatta, hogy az ő önrendelkezésük. Még a “nemzeti dohánybolt” is az ő trafikjuk. Még a Nemzeti Közszszolgálati Egyetem is az ő egyetemük, nekik képez komisszárokat. Nemzeti kifejezés alatt őket magukat kell érteni, s kirekeszti ez a szó a nemzetből azokat, akik nem ők. A “nemzet” varázsszó nem a nemzetet, hanem őket jelenti, őket védi. Az ő hatalmukat legitimálja és természetfölötti tekintéllyel és forrással ruházza fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.