2018. október 12., péntek

CSŐDBEN VAN-E HÓDMEZŐVÁSÁRHELY? AZ ÁLLAM CSAKNEM EGYMILLIÁRDOT VONT EL A VÁROSTÓL

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2018.10.11.


Több milliárd forint számlapénze van Hódmezővásárhelynek, Márki-Zay Péter mégis csődről beszél. A két állítás nem zárja ki egymást, ugyanis a pénteki közgyűlés előkészítő anyagából kiderül: a város legtöbb forrása célhoz kötött, miközben már 1,6 milliárd forint szállítói tartozást görget Hódmezővásárhely. A városvezető hitel-felvételt tervezett, de ezt a fideszes többségű közgyűlés megvétózta. Patthelyzettől és egymás hibáztatásától hangos Hódmezővásárhely.

“Intézkedtünk arról, hogy a HMSZ-nek valamennyi számlája ki legyen fizetve” – ezt mondta kedden este a hódmezővásárhelyi stadion előtt Márki-Zay Péter, a polgármester a stadion bezárása miatt tartott fórumot. A cég így a költségvetésben szereplő 50 millió forint mellé további 45 milliót kapott.

A HMSZ, vagyis az önkormányzati tulajdonú Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. felelős a stadion üzemeltetéséért.

A cég azután került reflekorfénybe, hogy bejelentette, a gyerekek százainak sportolási lehetőséget biztosító helyet a hónap végén finanszírozási gondok miatt bezárja. Kovács Pál igazgató a fórumon azt mondta, valóban nehéz helyzetben vannak, ennek oka az alulfinanszírozottság, de ez nem tegnapi történet.

A cégvezető arra azért nem vetemedett, hogy a fideszes többségű közgyűlést hibáztassa, pedig a városi pénzből, adóforintokból üzemelő HMSZ költségvetését még az időközi polgármester-választás előtt az akkor még Hegedűs Zoltán vezette közgyűlés fogadta el.

Hogy időközben mi változott, csak találgatni lehet, a 444.hu írt arról, hogy a vásárhelyi focicsapat körül elfogytak a támogatók, nincs TAO-pénz. Pedig ebből jutott sok százmillió a stadionra is, vagyis a pénzhiány, úgy tűnik, tovagyűrűzik.

Az sem titok, hova lett a pénz. A fidesz-közeli promenad.hu számolt be arról, hogy Lázár János immár nem Hódmezővásárhelynek, hanem új székhelyének, Makónak gyűjti a támogatást.

A képviselő azt nyilatkozta a portálnak, “megkerestem 1-2 céget, 80 millió forintos TAO-t sikerült idáig intézni. Ez meglesz. (…) Továbbá azt javaslom polgármester asszonynak, írjunk közösen egy levelet azoknak a cégeknek, amelyek nem makóiak, de Makó környékén dolgoznak. Ilyen a Délút, az Építészmester, a Bodrogi Bau és még sorolhatnám. Tőlük a 2018-2019-es TAO-t el kell kérni Makó számára”.

A vásárhelyi sportpálya bezárása csak a jéghegy csúcsa. Márki-Zay Péter folyamatosan csődről beszél, miközben a fideszesek állítják, nincs erről szó. Vagyis de, csak épp a polgármester vitte csődbe a várost. Tény, hogy az évek óta – ahogy az a legtöbb önkormányzati tulajdonú médiával megesik – veszteséget termelő városi tévé lehúzza a rolót. Az sem titok, hogy a fürdő is nehézségekkel küzd. Miközben a Fidesz helyi elnöke állítja, “több mint 4 milliárd forint áll a város bankszámláin”, vagyis a csőd voltaképpen Márki-Zay titkos terve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.