2018. október 22., hétfő

DRÁMAI VISSZAESÉST MÉRTEK AZ INTERNETEZÉS TERJEDÉSÉBEN - A FÉL VILÁG ELZÁRVA MARAD A DIGITALITÁSTÓL?

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2018.10.10.21.


Jelentősen lelassult az internetes hozzáférés növekedése a legfrissebb globális adatok szerint, de távolról sem azért, mert az internetpenetráció közeledik a teljességhez. Csak jövőre jutunk el odáig, hogy a világ népességének fele internethez jusson, a digitális forradalom továbbra is csak álom a világ legszegényebb térségeiben élő milliárdok számára.

A független nemzetközi alapítványként működő World Wide Web Foundation (WWWF) teljes egészében novemberben publikálandó jelentéséből annyi már tudható, hogy a globális statisztikák szerint az internet-hozzáférés növekedése a 2007-es 19 százalékról tavalyra 6 százalék alá csökkent.

Aggasztó trendek

„Alábecsültük a lassulást, ez a növekedési ütem aggasztó, főleg azért, mert tovább növeli a már meglévő egyenlőtlenségeket” – mondta a brit Guardiannek Dhanaraj Thakur, az alapítvány kutatási igazgatója. Az ENSZ 2014-es előrejelzése szerint már tavaly el kellett volna érni, hogy a világ népességének fele online legyen, ám a jelenlegi trendek szerint a bűvös határt legfeljebb 2019 májusára sikerülhet átlépni. Az adatok egyelőre azt mutatják, hogy 3,8 milliárd földlakónak még mindig nincs internethozzáférése.

Ennek híján nem csupán az internetes kapcsolattartásra nincs lehetősége a világ szegényebb régióiban élőknek, de kimaradnak a nyilvános politikai és kulturális diskurzusokból, nem részesülhetnek a legkülönfélébb edukációs tartalmakból, de nem férnek hozzá a digitális kormányzás nyújtotta lehetőségekhez sem, legyen szó adóbevallásról, egészségügyről vagy társadalombiztosításról.

Ami az internetellátottság gazdasági következményeit illeti, korábbi jelentésekből tudható, hogy a szélessávú hozzáférés 10 százalékos bővülése akár 1,35 százalékos GDP-növekedéssel is járhat, a mobil adatforgalom duplázódása pedig fél százalékponttal emelheti a bruttó nemzeti össztermék értékét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.