2018. október 8., hétfő

EGÉSZSÉGPÉNZTÁRAK: NAGYON SOK A KIAKNÁZATLAN LEHETŐSÉG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.08.


Az adatok szerint a háztartások egészségügyre kiadott forintjainak mindössze 7 százalékát fedezik egészség- és önsegélyező pénztári számláról. Az arány növelése az adókedvezmény révén pedig tízmilliárdokkal segíthetné a családokat. Ugyanakkora pénzből ennyivel többet fordíthatnának egészségükre.

Egy átlagos magyar család felmérések szerint 65 ezer forintot fizet ki a zsebéből az egészégére évente, és ez az összeg a család bővülésével meredeken emelkedik. A magyarországi helyzetet jól mutathatja az a táblázat, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Windisch László a Pénztárszövetség konferenciáján – a rendezvényről itt olvashat – bemutatott. Boronghatunk azon, hogy mennyit ér manapság az ingyenes egészségügy, de a tény attól még tény marad: aki saját és családja egészségét fontosnak tartja, annak egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

Az állami kiadások alacsony aránya az önkéntes pénztári lefedettség csekélységével együtt nem éppen jó párosítás. Az adatok szerint a háztartások egészségügyre kiadott forintjainak mindössze 7 százalékát fedezik egészség- és önsegélyező pénztári számláról, de az önkéntes finanszírozási formák között is lenne még térnek. Az arány növelése az adókedvezmény révén pedig tízmilliárdokkal segíthetné a családokat. Ugyanakkora pénzből ennyivel többet fordíthatnának egészségükre.

Nincs még egy olyan megtakarítási forma, amit az állam jobban támogatna az egészségpénztárnál. Ha valaki egyénileg gyarapítja számláját, akkor a következő évben, az adóbevallást követően adójóváírásként visszakap 20 százalékot, de maximum 150 ezer forintot. A kedvezmény mértéke pedig még tovább is növelhető. A kétéves lekötés további extra 10 százalékos adókedvezményt fial. Mindez pedig a cafeteria szigorítása után is megmarad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.