2018. október 26., péntek

ELDŐLT: AZ ÖNKORMÁNYZAT KERÍTÉST ÉPÍT A HŐS UTCAI TÁRSASHÁZ KÖRÉ

INDEX
Szerző: MUNK VERONIKA, FÁBIÁN TAMÁS
2018.10.25. 



A Népszava és az RTL Klub riportjaiból derült ki október közepén, hogy a Hős utca 15. számú társasház köré kerítést vonna a kőbányai önkormányzat, mert képtelen másként kezelni az utcai drogterjesztést. Az önkormányzat közgyűlése már elfogadta a tervet, csütörtök este a társasház is szavazott róla, eszerint megépülhet a kerítés. 


A szavazás körülményei azonban lényegesek.

A TÁRSASHÁZBAN TÖBBSÉGI TULAJDONOS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐJE A KERÍTÉS ÉPÍTÉSE MELLETT SZAVAZOTT, A JELENLÉVŐ LAKÓK VISZONT NEMMEL.

A gyűlésen résztvevő Urbanovszky Zsuzsa, a Kontúr Egyesület vezetője az Index kérdésére elmondta, hogy a lakóknak több meglátása is volt a kerítés ellen. Egyrészt szerintük a kerítés és a beléptető kapu teret enged a visszaéléseknek, le lehet például fizetni az ott 24 órás szolgálatot teljesítő biztonsági őröket.

Személyiségi jogi és GDPR szempontból is problémás lehet a beléptető rendszer - hívta fel erre a figyelmet a lakókat képviselő ügyvéd.

A lakók azt javasolták, hogy a rendőrség tartson több razziát a környéken, illetve a társasház közgyűlése hatalmazza fel a rendőrséget, hogy bemehessenek a társasházak lépcsőházaiba, folyosóira. A rendőrség ugyanis azzal szokott érvelni, hogy nem mehet be magántulajdonú ingatlanokba, a lépcsőház folyosója azonban a lakók álláspontja szerint közös tulajdon.

Urbanovszky szerint az önkormányzat képviselője is meglepődött az egységes ellenállást látva.

A lakók ügyvédje szerint a társasházi törvény vonatkozó paragrafusa szerint a gazdálkodás körét meghaladó kiadásoknál egyhangú szavazásokra van szükség, a kerítés építése pedig ebbe a körbe tartozik. Így ha az önkormányzat a kerítés építése mellett dönt, elképzelhető, hogy a lakók bíróságon fogják megtámadni a döntést...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.