2018. október 17., szerda

ERŐN FELÜL KÖLTEKEZIK A KORMÁNY AZ EU SZERINT, DE VARGA MIHÁLYÉK VISSZASZÓLTAK, HOGY MINDEN RENDBEN VAN

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.10.17.


- Van egy viszonylag új, a válság óta létező EU-s eljárás, ami a felelőtlenül költekező, de még nem drámaian eladósodott országok ellen irányul. 

- Ezt eddig csak Romániával és Magyarországgal szemben indították el.

- A magyar kormánynak hétfőig kellett összeszednie, hogyan akar többet spórolni. Az EU-s intézmények szerint 1 százalékkal kellett volna csökkenteni az idei strukturális hiányt.

- A magyar válasz az, hogy nem kell tenni semmit, mert a magyar gazdaság jól van.

- Közben a költségvetési hiány óriásira dagadt az EU-s támogatások felfüggesztése miatt, de ez egy másik, párhuzamosan futó ügy, mert ez a hiány nem számít bele a fent vitatott hiányba.

Szeptember közepén egy magas rangú brüsszeli delegáció járt Budapesten, amit az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatója, Manfred Bergmann vezetett. Azért jöttek, hogy megtudják, hogyan akar a magyar kormány megfelelni az EU spórolásra felszólító határozatának. Az derült ki számukra, hogy sehogy.

A spórolásra felszólító üzenet formai szempontból néhány ajánlás volt az EU Tanácsától, vagyis a tagállamok pénzügyminisztereitől, amelyhez az Európai Bizottság szedte össze a szakmai hátteret. Az eljárás alapja az, hogy a magyar kormány kezd veszélyesen túlköltekezni, és ezért riasztottak az EU ilyen helyzetekre kitalált ellenőrzési rendszerei.

A magyar kormánynak most hétfőig kellett írásban, hivatalosan is reagálnia a riasztásra, és bár a levél nem nyilvános, úgy tudjuk, hogy annak fő állítása továbbra is az, amit szeptemberben már szóban is elmondtak Bergmannéknak: "nem kell tenni semmit, mert minden rendben van".

A tárgyalásokat közelről követő szakemberek szerint a bizottsági delegáció meglepődött, hogy mennyire könnyedén lepattintották őket a magyarok. A nemzeti banknál kifejezetten elutasítóak voltak az eljárással szemben, míg Varga Mihály pénzügyminiszteren úgy látták, hogy érti az aggályokat, de együttműködést ő sem ígért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.