2018. október 28., vasárnap

ÉS AKKOR A FUNDAMENTA LÁBON LŐTT RÓKÁJA VISSZAHARAPOTT

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2018.10.28.


A kormány bővíti a csokot, de ez nem oldja meg minden lakásvásárló problémáit; leáll a szemétszállítás 116 településen a pénzhiány miatt; tízmilliárdos kártérítéseket fizethet az állam az elhibázott cafeteriareform miatt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Új termékkel próbálkozik a Fundamenta, miután a parlament eltörölte a lakástakarékok állami támogatását. A cég most saját forrásból fizetett 5 százalékos támogatással kívánja pótolni az állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez lehet jutni.

A kormány pedig bejelentette a csok bővítését: a kétgyerekesek számára is elérhető lesz az új lakásokra a fixen 3 százalékos kamatozású lakáshitel 10 millió forintig. A háromgyerekesek esetében az összeg 15 millió forintra emelkedik. Az építőipar ezzel némi levegőhöz jut, de a könnyített hitelfelvétel még nem oldja meg az ágazat problémáit...

Újabb tétel csapódhat ahhoz a korábban 40 milliárdosra becsült számlához, amelyet az étkezési jegyek piacának beszántása miatt kell a kormánynak kifizetnie. A Cheque Déjeuner is pert nyert ugyanis a magyar állam ellen a Világbank mellett működő vitarendező fórum előtt indított perben.

A francia cég 39 millió eurót követelt amiatt, hogy 2012-től csak az állami hátterű Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya adóterhét szabták meg kedvező, 30,94 százalékos kulccsal, a többi béren kívüli juttatásét pedig 51 százalékra emelték.

Magyarországgal szemben két másik per folyik most is ezen a vitarendező fórumon, tíz ügyben viszont már lezárult az eljárás. Az államnak az esetek többségében megéri kifizetni a több százmillió forintos, de néha az egymilliárd forintot is meghaladó ügyvédi költségeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.