2018. október 29., hétfő

EZ A NAGY CSOKOS ÁTVERÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.29.


A családok otthonteremtési kedvezményéhez (csok) kapcsolt hitel bővítése mellett is szinte biztosan megnő a családoktól elvárt önerő nagysága – mutatta ki az Azénpénzem.hu. Az egyszerű példákból is jól látszik, hogy a lehetőségek kihasználása megfelelő jövedelem nélkül nem megy.

A KSH adatai (ez az utolsó, 2011-es népszámláláson alapul) szerint háromnál több 25 évesnél fiatalabb – ez a csokos támogatás esetén a korhatár – gyereket 190,3 ezer családban nevelnek. A kétgyerekesek száma viszont 480 ezer. A hitellehetőség kiterjesztése (a bejelentésről itt olvashat) tehát valóban megsokszorozza a kedvezményes hitelre jogosultak körét. Kicsit persze ront a képen, hogy a felmérés szerint 1,33 millió azoknak a háztartásoknak a száma, ahol nincs vagy már korhatár feletti a gyerek, illetve gyerekek. Számukra a lakástakarék jó lehetőség volt, a csokra azonban nem jogosultak.

A csokos támogatáshoz mindenki hozzájuthat, aki jogosult. A hitel viszont csak külön hitelbírálat alapján kapható a bankoktól. Nem mellékes persze, hogy azután a kölcsönt vissza is kell fizetni. Akkor is, ha a család élethelyzete időközben (például válás, betegség, munkahely elvesztése miatt) jelentősen romlik.

Gond azonban nem csak ezzel van. A csokos hitel növelése mellett ugyanis nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kormány nem tartja fenn a kedvezményes lakásáfát. A 27 helyett 5 százalékos áfa – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter – 2019. december 31-ig érvényes. Egyre terjed a piacon, hogy esetleg mégis maradna valamilyen kedvezményes kulcs, de ennek esélyét éppen a csokos hitel növelése kérdőjelezi meg. A nagyobb összeggel ugyanis nagyjából – mint azonban mintaszámításunkból kiderül, nem teljesen – „betömhetik” a családok zsebében a magasabb áfával ütött lyukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.