2018. október 27., szombat

GÁBOR HAJLÉKTALAN, ÉS TÖRVÉNYESEN SZERETNE ÉLNI

INDEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2018.10.27.


Gábor kitalált személy. Hajléktalan ember, aki Budapesten él, parkokban, tereken, meleg aluljárókban húzza meg magát, és ezzel törvénysértést követ el. A vonatkozó jogszabály szerint bűnös: az életvitelszerűen közterületen tartózkodás szabálysértését követi el. Október 15. óta ráadásul ezért a szabálysértésért elzárást is kaphat, sőt, a cuccait is megsemmisíthetik. Gábor úgy döntött, jogszerűen akar élni, megnéztük, 
mit kell tennie.

Gábor egyike a több tízezer hajléktalan embernek Magyarországon, munkája nincs, kéreget, és így napi 2000 forintot szed össze. A húsz éve, minden február harmadikán a hajléktalanok helyzetét felmérő Február Harmadika munkacsoport szakértőinek becslése szerint legalább 14 ezer hajléktalan ember van Magyarországon, közülük 10 ezer ember valamilyen hajléktalan szálláson, 4 ezer ember közterületen alszik. (Ez az adat annyit jelent, hogy egy téli napon ennyien minimum az utcán vannak, de egy év alatt sokkal többen lehetnek, akár egy időpillanatban is.)

A szabálysértési törvény október 15. óta hatályos módosítása szerint Gábornak – ha nem szeretné, hogy őrizetbe vegyék, bíróság elé kerüljön, és hogy esetlegesen ott közmunkára vagy elzárásra ítéljék – akkor nem alhat és napközben sem tartózkodhat huzamosabb ideig az utcán, praktikusan: nem lehet a rendőrök szeme előtt.

A jogalkotó, és politikusok nyilatkozatai alapján a kormányzat által elvárt jogkövető magatartás is az, ha Gábor hajléktalanszállókban tölti az egész napját. Ez viszont nem igazán egyszerű.

Tekintsünk most el attól, hogy Gábor – sok más hajléktalan emberhez hasonlóan – nem szívesen megy szállóra, mert
- borzasztó sok ember van ott,
- nem tudja elzárni a cuccait, így simán ellophatják, amíg alszik,
- tudja, hogy akár betegségeket, élősködőket is elkaphat,

- semmilyen privát szférája sincs ott.

MIVEL GÁBOR NEM SZERETNE SZABÁLYSÉRTÉSÉRT FELELNI, ÉS GÁBOR EGY JOGKÖVETŐ MAGYAR EMBER, EZÉRT DÉLUTÁN ÖT KÖRÜLTŐL ÉRDEMES SORBAN ÁLLNIA VALAMELYIK ÉJSZAKAI HAJLÉKTALAN-SZÁLLÓ ELŐTT.

Ezek az intézmények 18 órakor nyitnak, de meghatározott létszámú ember fér csak be, így ha nincs ott időben, nem biztos, hogy akad neki hely. Aknai Zoltán, a hajléktalan embereket segítő Menhely Alapítvány igazgatója az Indexnek azt mondta, jelenleg ugyan vannak szabad férőhelyek a fővárosban, de már csak a több mint száz főt fogadó tömegszállásokon.

Gábor örülhet, hogy nem vidéken él. Ugyanis a Február Harmadika-felmérés szerint a hajléktalanok 60 százaléka vidéki városokban él, ahol kritikus a helyzet, mivel az adatok szerint sok megyeszékhelyen kétszer annyian élnek utcán, mint ahány embernek férőhely van a szállókon. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy vannak hajléktalan emberek olyan településeken is, ahol sem utcai szolgálat, sem más hajléktalan-ellátó nincs.

Ha bejut egy éjjeli menedékhelyre, akkor Gábor eltölthet egy éjszakát testközelben sok tucat másik emberrel egy ágynemű nélküli, műanyag borítású matraccal felszerelt vaságyon az éjjeli menedékhelyen, majd másnap reggel nyolcig kötelező elhagynia a szállót. Ekkor elmehetne ugyan a munkahelyére, de Gábornak, mint a hajléktalan emberek döntő többségének, nincs állandó munkája...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.