2018. október 4., csütörtök

GICZY GYÖRGY: SEMMIBEN SEM TISZTESSÉGES A KORMÁNYZAT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TORKOS MATILD
2018.10.03.


Giczy György több mint tizenhét éve nem vesz részt aktívan a politikai életben, pedig a rendszerváltás után a hazai kereszténydemokrácia egyik meghatározó képviselője volt. Eltűnése a közélet élvonalából egybeesett azzal a folyamattal, amely a Fidesz térfoglalását eredményezte a polgári jobboldalon, végül az önálló KDNP, MDF, FKGP megszűnését eredményezte. Giczy Györgynek az utóbbi időben rendszeresen jelennek meg írásai. A KDNP egykori elnökét annak kapcsán kerestük meg kérdéseinkkel, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy régi vágású kereszténydemokrácia felépítésén dolgozik. Részletek a Magyar Hang 20. számában megjelent interjúból!

– Most az illiberális demokrácia meghirdetését talán feledtetni akarva kereszténydemokráciát építene a kormány. Milyen az az állam, ahol a kereszténydemokrácia szellemében kormányoznak?

– Orbán Viktor azt mondja, hogy régi vágású keresztyéndemokráciát akar, ez azt jelentheti, hogy visszatérnek a kurzusos évekre. Barankovics István, a Demokrata Néppárt egykori főtitkára, aki az egész II. világháború után elinduló keresztény/keresztyén szellemiségű politikának jelentős személyisége volt, azt az álláspontot képviselte, hogy a II. világháború előtti keresztény mozgalmak közül csak egyetlenegy folytatható, nevezetesen a Giesswein Sándor nevével fémjelzett keresztény szociális mozgalom. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök a régi vágású kereszténydemokráciáról beszél, ő a két világháború közti, idejétmúlt úgynevezett „keresztény kurzust” akarja föltámasztani. Ezt az időszakot azonban pusztán a kereszténység látszata jellemezte, s legkevésbé sem a jézusi alapelvek tisztességes és következetes követése. Ha ma Magyarországon valóban kereszténydemokrácia lenne, akkor magától értetődően a legsikeresebb, leggazdagabb embereknek reprezentálniuk kellene ezt a kereszténydemokrata lelkiséget.

De vajon kinek jutna eszébe Andrew Vajnáról vagy Mészáros Lőrincről, hogy ők itt most a kereszténydemokrácia szellemiségének a hiteles megjelenítői? Még a legelfogultabb Fidesz-szavazók számára sem lehetnek ők a keresztény szellemiség közvetítői. De ha nem azok, akkor vajon mi a magyarázata egy magát keresztény-nemzetinek valló kormányzat alatt ennek a példátlan sikernek? A keresztény értelmiség által a közelmúltban kiadott vitairat is szemrehányást tesz amiatt, hogy a kormányzat a mértékletesség erényét nem gyakorolja. Szerény tudásom szerint a mértékletesség a sarkalatos erények egyike. És nincs feljogosítva egyetlen keresztény ember sem, hogy kereszténynek mondjon egy kormányzatot, ha az a sarkalatos erények egyikét nem gyakorolja. Egyetlen keresztény egyházi felekezet sincs feljogosítva arra, hogy a tízparancsolatból kihagyja a „Ne lopj!” parancsolatot.

Azt már a Fidesz elkötelezettebb hívei is látják, hogy e téren nagy visszaélések vannak. Ha ebben nem tisztességes egy kormányzat, akkor azt lehet mondani, hogy semmiben sem az. Mert Jézus azt tanítja az evangéliumban: nem lehet egyszerre két urat szolgálni, a Mammont is, meg Istent is. Magyarországon azonban egyértelműen tetten érhető a pénz hatalmának szolgálata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.