2018. október 12., péntek

JÓL BETETT A JEGYBANK A HOZAMOKNAK - NEM EZ LESZ A BEFEKTETŐK KEDVENC IDŐSZAKA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.12.


Mínusz nulla körüli éves hozamok a pénzpiaci alapoknál, masszív veszteség a kötvényalapoknál. A jegybank szeptemberi döntése jelentősen hozzájárult a folyamatokhoz.

Szeptemberben tovább nőtt a hazai állampapír hozamgörbéjének mere­deksége: míg az éven belüli lejáratok hozamai csökkentek, addig az éven túli papíroké néhány bázisponttal emelkedtek. A jegybank szeptemberi kamatdöntő ülésén a monetáris politikai eszköztár kisebb átalakításáról döntött. Kifuttatja a jelzálogpapír-vásárlási és kamatcsere (MIRS) programját, de bevezet egy KKV-hitelezést támogató fix kamato­zású programot, valamint megszünteti a három hónapos betéti eszközt. A jövőben aktívan használja a devizacsere ügyleteket (fx-swap) a bankközi likviditás szabályozására. Mindez összességében növeli a likviditást a hozamgörbe elején, és a távoli jövőben tartja a lehetséges kamatemelést. Ennek következtében a rövid hozamok csök­kentek, míg a hosszúak emelkedtek – áll az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében.

Ha megvizsgáljuk az állampapírok referenciahozamait, kiderül, hogy az augusztus végi 0,13 százalékról tegnapra már 0,01 százalékra sikerült lenyomni a 3 hónapos hozamot. A 6 hónapos referenciahozama 0,33 százalékról csökkent 0,13 százalékra, míg a 12 hónaposé 0,53 százalékról 0,4 százalékra. Ezek a hozamok az év elején nulla százalékon álltak. Vagyis lett volna remény arra, hogy pénzpiaci alapok
mínusz nullás hozamai lassan pluszba fordulnak, a jegybank lépése viszont egyelőre betett ennek...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.