2018. október 1., hétfő

KÖZÖS SIKER: ÖN ÉS AZ EU ÉPÍTETT EGY GYÁRAT HERNÁDI ZSOLTNAK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.10.01.


- A magyar vállalatok már többet ruháznak be Magyarországon, mint a külföldiek – állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy magyar tulajdonú szerszámgépgyár átadásán nemrég.

- A miniszter nem véletlenül fáradt el a Miskolc déli ipari parkba, az üzemet ugyanis Hernádi ZsoltMol-vezér, pontosabban a kockázati tőkealapja gründolta.
- Az első százmilliók Brüsszelből, az Európai Unió Jeremie-programjából érkeztek.
- Azután beszállt a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. leánya 1 milliárd forinttal.
- Majd a kormány megítélt 2,45 milliárd forint egyedi támogatást a beruházáshoz.
- Így a beharangozott, 6 milliárd forintos projekt durván kétharmadát az adófizetők állják, egyharmad jut a magyar befektetőkre.

Szijjártó Péter nem feltétlenül az adófizetők beruházásokban vállalt döntő szerepére utalt, amikor azzal konferálta fel a Spinto Hungária Kft. új, hatmilliárd forint értékű miskolci gyárát az MTI tudósítása szerint, hogy

"a magyar gazdaság egyre-másra aratja a sikereket, amelyek egyben minden magyar ember sikerei is."

A külgazdasági és külügyminiszter csupa biztató dolgot mondott: míg 2016-ban német és amerikai cégek fektettek be legtöbbet Magyarországon, tavaly a németek után a magyarok voltak a másodikak, az idei év első felében pedig már a magyar vállalatok hajtották végre a legtöbb beruházást.

A miniszter nem győzte hangsúlyozni, hogy az új, nagyméretű szerszámokat tervező és gyártó Spinto Hungária magyar tulajdonban van, a stratégiai fontosságú befektetés magyar siker, a magyar versenyképesség egyre javul az autóiparban, a kormány pedig jelentős segítséget ad ehhez. A Spinto Hungáriának például – folyó áron – 2,45 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg, amit a megállapodás szerint 2018 és 2024 között folyósítanak.

Azt viszont a beszámolók szerint nem említette a miniszter, hogy:
- a beruházásba beszállt az Európai Unió is,
- méghozzá úgy, hogy az európai adófizetők pénze közvetve Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, illetve Pócs Jánost (nem a fideszes képviselő) gazdagítsa. Való igaz, ők magyarok, de az indulópénz Brüsszelből érkezett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.