2018. október 27., szombat

"LASSAN AZ ENYÉM AZ EGYETLEN OLYAN HÁZ A SORON, AMELYIK NEM MÉSZÁROS LŐRINCÉ"

HVG ONLINE
Szerző: POZSGAI REBEKA
2018.10.27.


Állami milliárdokkal kistafírozva gyűri maga alá a tokaji borvidéket a kormányfő milliárdos barátja. Mészáros Lőrinc ott folytatja, ahol Orbán Viktor a kétezres évek elején kényszerűen félbehagyta.

Megindult a Tokaj-hegyaljai borvidék tulajdonosi átrendeződésének újabb hulláma – állítják helyi független polgármesterek. A kormányhoz közel álló üzletemberek terjeszkednek, kistermelői vállalkozások váltak felvásárlások célpontjává. A leglátványosabban Mészáros Lőrinc érdekeltségei gyarapodnak, ráadásul működésüknek szinte minden pontján számíthatnak állami támogatásra.

A felcsúti milliárdos két évvel ezelőtt megvásárolta a térség két feltörekvő borászatának, a Dereszlának és a Henyének a többségi részesedését, és az ezekhez tartozó szőlőbirtokokkal stratégiai helyeken szerzett tulajdont. Stratégiaivá persze az által lett Bodrogkeresztúr vagy Bodrogkisfalud, hogy a kormány azzá tette. A cégbíróság éppen azon a napon, 2016. december 5-én jegyezte be a Búzakalász 66 Felcsút Kft. részesedését a Dereszlában, amikor a kormány rendeletet hozott a Bor-vidék Tokaj-Hegyalja nemzeti program végrehajtásáról, majd heteken belül ki is jelölte a kultúrtáj világörökségi helyszíneit. Fél év múlva pedig – mire Mészárosé lett a környék egyetlen ötcsillagos szállodája, a tarcali Andrássy Rezidencia – Tokaj-Hegyalja már kiemelt turisztikai fejlesztési térség lett.

Ezzel összefüggésben a kormány már több mint 70 milliárd forintot pántlikázott meg a tokaji borvidéknek. Legalább 5 milliárd forintból új szállodák épülhetnek, régieket újíthatnak fel; a Kisfaludy-programra természetesen a milliárdos érdekeltségei is pályázhattak. A program kezelője és a kiemelt turisztikai térségek fejlesztésének irányítója a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek immár hivatalosan is elismert tanácsadója a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel.

Önálló programot hirdetett a kormány a Felső-Tisza-vidék és a Bodrog felvirágoztatására is, Mészáros Lőrinc ennek áldásait is élvezheti. Az állami Mahart több mint 4 milliárd forintból vásárol lakóhajókat, amelyeket kalandvágyó – például – holland turistáknak adnak majd bérbe, akik várhatóan a part menti infrastruktúrát használják, és a környékbeli borozókban múlatják az időt. Mészárosnak éppen az uniós pénzből felújított bodrogkisfaludi kikötő mellett vannak területei, a helyi polgármester a tavasszal már milliárdos befektetés érkezéséről beszélt. Igaz, Ádám László némi malíciával azt is hozzátette: kíváncsi lesz, „hogyan fog működni, ha majd hozzák a lakóhajókat, és tízperces vízi jártassági oktatást tartanak”.

Nem kell mélyen a saját zsebébe nyúlnia Mészárosnak akkor sem, ha egyéni programmal akarja pincészetébe csalogatni a vendégeket. Ebben is kisegítik az állami vállalatok, intézmények. Amikor a borászati cégeket felvásárolta, az egyik vállalkozás hamarosan nevet és identitást váltott: a nonprofittá minősített társaság a „Kultúra a Magyarságért” hangzatos elnevezést kapta. Így pedig az állami Szerencsejáték Zrt. már heteken belül nettó 9 millió forinttal támogatta, hogy szombatonként neves előadók léphessenek fel a Henye Borbárban. Fél év múlva pedig nemcsak a Szerencsejáték Zrt. duplázta meg a szponzorálást, hanem a Nemzeti Kulturális Alap is megfelelő célnak ítélte a „henyélést”: egy miniszteri döntés alapján 2017 októberében további 2 millió forint támogatásban részesült a borbár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.