2018. október 30., kedd

LÁTÁSHIÁNYBÓL ADÓDÓ KÉNYELEM

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.10.29.


Hallgassa meg

Vakok beszéltek a Konkrétban a szemre nem, de az egyéb érzékekre annál inkább ható színházukról, és az állapotukkal kapcsolatos, a látók számára talán meglepő fogalmakról.
Több tízezer vak és a több százezer látássérült embertársunkkal éljük közösen mindennapjainkat, mégis kevéssé ismerjük sorsukat, életüket, érzéseiket, beszélgetéseiket. A Konkrétban egy vak pár, Máj Krisztina és Pál Zsolt mondták el nem csak azt, mit gondolnak a vakok helyzetéről, mindennapi gondjaikról, hanem azt is, milyen különleges, művészi élményt adó és érzékenyítő projektet visznek.

Vakrepülés nevű színtársulatuk teljes sötétben játszik, és az előadás alatt azt, ami a szereplőkkel történik, köztük egy vak lánnyal, a közönség is közvetlenül átélheti. Ha a színészek szerepük szerint üdítőt isznak, akkor a szőnyegeken és ülőpárnákon figyelő publikum tagjai is szívószálat és italos dobozt kapnak a kezükbe, de a tengerrel való találkozást is átélhetik – fény nélkül.

Máj Krisztina és Pál Zsolt a színtársulat mellett rádiót üzemeltet, könyveket digitalizál, és nem utolsó sorban tanít. A műsorban azt is elmondták, miért nem olcsó mulatság vaknak lenni és mi az, hogy látáshiányból adódó kényelem.

A riporter Böcskei Balázzsal folytatott beszélgetésbe bekapcsolódott Horváth Nikoletta, a VakVagány- Élet vakon, néha vakvágányon nevű blog szerzője és Kiss Viktor politológus is.

A Konkrét október 29-ei, hétfői adásának hangfelvételét a műsor elején kattinthatja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.