2018. október 3., szerda

LE MONDE: A JOBBOLDALI POPULISTÁK MEGNYERTÉK AZ IDEOLÓGIAI CSATÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.03.


- Le Monde: a bevándorlás ügyében fel kell venni a küzdelmet az illúziók, azaz a gyűlölet kufáraival;

- Orbán és Salvini a nyálát csorgatná, ha kulturkampffá válna az EP-választás;
- Ausztriában elrettentésként jelent meg a Magyar Idők egyik kommentárja, amely Hitlerrel állította párhuzamba Merkelt.

New York Times/Washington Post/AP

A volt finn kormányfő hivatalosan is közölte, hogy jövőre megpályázza a Bizottság elnöki tisztségét, egyben megerősítette, hogy mind belülről, mind kívülről veszélyben látja az alapvető európai értékeket. A hírügynökség szerint ezzel Stubb Magyarországra, Olaszországra és Lengyelországra, valamint a kínai, orosz és amerikai fellazítási kísérletekre utalt. Azt mondta, hogy ha nem védik meg mindazt, amit az EU képvisel, akkor semmijük sem marad, és külön is megemlítette a legfőbb vezérlő elvek közt a demokráciát, az egyenlőséget, a türelmet valamint a jog tiszteletét. Hozzátette, hogy már a következő nemzedék jelöltjének tekinti magát. Az Európai Néppárt, amelyhez a politikus pártja is tartozik, jó egy hónap múlva, Helsinkiben határoz arról, ki legyen a részéről a Spitzenkandidat.

FT

A lapnak adott interjúban Stubb megismételte, hogy harcba kíván szállni az euroszkeptikus erőkkel, illetve hogy a Néppárton belül Orbán Viktor tekinti ellenfelének. Ebből következően azt szorgalmazza, hogy az EPP komolyan vitassa meg a szörnyeteg kizárást, mert szerinte ily módon meg lehet akadályozni, hogy a pártcsalád még inkább jobbra tolódjon. Úgy fogalmazott, hogy nagyon alacsony a toleranciaszintje, ha arról van szó, milyen hozzáállást tapasztalni sok államban, beleértve Magyarországot. Saját magát úgy jellemezte, mint aki szégyentelenül liberális, EU-párti, az európai életforma nagy híve.

Ha rá esik a konzervatívok választása, akkor abból egyfajta kulturkampf kerekedik ki az unió jövője ügyében, aminek láttán csorogna Orbán és Salvini nyála. Stubb ugyanis annak a globalizmusnak az alaptípusát képviseli, amit a nacionalisták az egész földrészen ostrom alá vettek. Öt nyelven beszél, az Európa College végzett hallgatója. Azokat igyekszik tömöríteni, akik fel akarják venni a harcot a populistákkal. A nagy vetélytárs, Weber esélyeit ugyanakkor rontja, hogy korábban igen szoros viszonyt alakított ki a magyar miniszterelnökkel.

Le Monde

A bevándorlás kérdése központi kérdéssé válik az EU-ban. Orbán és Salvini példáját követve, Le Pen is azon van, hogy a jövő évi Európa-választás népszavazás legyen a migráció ellen. Az ultrakonzervatív, illetve szélsőséges erők már hatalomra kerültek, illetve szinte mindenütt erősödnek, legyen szó a magyarokról, olaszokról, lengyelekről, osztrákokról, vagy csehekről. És mindegyikük a bevándorlás elutasítását tekinti fő harci jelszavának. Orbán Viktor ezt igen brutálisan fogalmazta meg, amikor augusztus végén találkozott az olasz belügyminiszterrel, mármint hogy ez ügyben a földrész két részre szakadt.

Nincs abban semmi meglepő, hogy Le Pen meglovagolja ezt a hullámot, miközben a felmérések azt tanúsítják, hogy a franciák két harmada sokallja az országban élő idegenek számát. Ám a tények arról árulkodnak, hogy az utóbbi 15 évben minden évben nagyjából 200 ezer tartózkodási engedélyt állítottak ki. És a lakosság számához viszonyítva Franciaország csupán az európai középmezőnyben foglal helyet, ha azt nézzük, hány menekültet fogadott be. Igaz, ezek az adatok nem sokat érnek a katasztrófát vizionáló megnyilvánulásokkal szemben, amelyek szégyentelenül játszanak rá az áligazságokra, az idegengyűlöletre. A jobboldali populisták megnyerték az ideológiai csatát. Ilyenformán életfontosságú az emberi jogok és a köztársasági elvek védelmezői számára, hogy újra magukhoz ragadják a kezdeményezést. Közben az egész civil társadalom az összefogást sürgeti, mert az elengedhetetlen, hogy szembe lehessen szállni az illúziók, és ily módon végső soron a gyűlölet kufáraival.

FT

Orbán és Salvini képével illusztrált kommentárjában a lap azt jósolja, hogy a belső ellentétekre rámegy a populisták európai összefogásának kísérlete. Ezek az erők és az EU-ellenes nacionalisták, fenik a fogukat a jövő évi EP-választásra. Egyesek abban bíznak, hogy szétrobbanthatják az unió legintegrációbarátabb intézményét, elnyerve akár a mandátumok egyharmadát. Mások egyenesen abban reménykednek, hogy képesek lesznek megbénítani az egész liberális európai elit működését. Csakhogy melléfognak, mert egyre éleződnek a nézetkülönbségek saját soraikban. Ugyanis mindegyik a saját nemzeti céljainak a megszállottja, és ez igencsak megnehezíti számukra az együttműködést. Lásd az Osztrák Szabadságpárt és az olasz kormány vitáját a dél-tiroliaknak szánt osztrák állampolgárság kapcsán.

Ugyanilyen törésvonalak rombolják a bizalmat és a barátságot a magyar vezetés, illetve a szomszéd államok közt, ahol jelentős magyar kisebbség él, így főként Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában. Megosztó Bannon felbukkanása is az európai szélsőjobbon. De mindettől függetlenül a szélsőséges radikálisoknak van adu a kezükben, mert amit üzennek a bevándorlásról, a nemzeti identitásról és az iszlám európai helyéről, az harsogó és egyszerű. Arra alapoznak, hogy sokan elégedetlenek az EU hiányosságai miatt. Odahaza a nacionalizmus folytán kerültek kedvező helyzetbe, ám ugyanez a nacionalizmus korlátozza eredményességüket az kontinentális színpadon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.