2018. október 26., péntek

MACRON SZÖVETSÉGESEKET KERES POZSONYBAN ÉS PRÁGÁBAN - BUDAPEST ÉS VARSÓ ELLEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.26.


- Amerika belengette Orbánnak, hogy találkozhat Trumppal, ha enged a CEU ügyében, de idáig ez sem hatott 

- A Közép-Európai Egyetem rektora azt mondta, hogy felkészültek a távozásra, de nem olyan könnyű megszabadulni tőlük, ahogyan azt egyesek gondolják

- Európa bőrére megy a vásár, amikor Ausztria 36 átkelőhelyen leállítja a gépjárműforgalmat a magyar-osztrák határon

Le Monde

1. A francia Európa-ügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a populizmus felemelkedése árt a szabadság, a demokrácia és a jogállam értékeinek, mi több, éppen a barna 50 árnyalata rajzolódik ki. Natahlie Loiseau a lap gazdasági klubjában tartott előadásában riasztónak nevezte, hogy a szélsőjobb helyet kapott az osztrák, finn és dán kormányban, hogy Orbán Viktor demokráciaellenes offenzívába kezdett, és hogy Európában portyázik Steve Bannon, aki az EU halálát akarja. A helyzet súlyos, tette hozzá, ezért ki kell mondani, hogy szakadék van a haladó erők és a nacionalisták között. Egyben élesen bírálta a jobboldali francia Köztársaság Pártot, mivel az semmi kivetnivalót nem talál a magyar kormányfő politikájában, így a politikus továbbra is ott ülhet a Néppárt soraiban, noha amit csinál, az szembemegy az unió értékeivel.

A miniszter asszony emlékeztetett arra, hogy a közelgő EP-választásokon igen nagy a tét, Marcon ezért határozta el, hogy konzultáció formájában kéri ki az európaiak véleményét. Ehhez minden tagállam hozzá is járult, kivéve Orbán Magyarországát, valamint Salvini és Conte Olaszországát. Ők úgy gondolják, veszedelmes megkérdezni az embereket, ami igen érdekes, hiszen a populisták azt állítják, hogy a nép nevében beszélnek, ám arra nem kíváncsiak, hogy az mit akar valójában.

2. A cseh miniszterelnök kitart amellett, hogy nem fogad be menedékkérőket, ám nem kíván választani Macron, illetve Orbán között, mert a Brexit után szükségtelennek tart további választóvonalakat. Babis közvetlenül azelőtt nyilatkozott, hogy Prágába érkezik Macron, aki az unió általa szorgalmazott reformját igyekszik népszerűsíteni. Az interjúban a politikus önmagát Európa-barátnak minősítette, aki az unió túlélését akarja, mert az a békét jelenti. Azt szorgalmazza, hogy a szervezet maradjon egységes a legfontosabb kérdésekben. Arra a kérdésre, hogy ez esetben miért bírálta azokat, akik a jogállam megsértése miatt megszavazták Strasbourgban a magyar kormány elleni eljárást, úgy válaszolt, hogy Budapestnek és Varsónak párbeszéd formájában kell megmagyaráznia Brüsszel számára, mit is akarnak. De az emberek nem hülyék, és ha nem elégedettek Orbánnal vagy Kaczynskival, akkor elégedetlenségüket ki tudják fejezni a szavazóurnáknál.

Hogy miért utasítja el a menekülteket, arra Babis azt mondta, hogy Európának joga van megvédenie a határait, életmódját, kultúráját. Akik jönnek, azok fizetnek érte, ez a migráció törvénytelen. Egyben igen sajnálatosnak nevezte, hogy a Bizottság éket vert a tagállamok közé a kvótákkal. Viszont ő maga még szír árvákat sem kíván befogadni, inkább azon van, hogy Szíriában segítsen a rászorulóknak.

Le Figaro

A francia államfő azért látogat el ma és holnap Pozsonyba, illetve Prágába, mert azt reméli, hogy fogadókészségre talál, amikor kihangsúlyozza a Visegrádi Csoporton belüli ellentéteket. Hivatalosan Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója ad alkalmat az útra, de Macron mindenképpen szeretné kihasználni az alkalmat, hogy ismét szorosabbra fonja a kapcsolatokat, mert nem lehet rossz viszonyban lenni a térség minden államával, mondja a politikus egyik közeli munkatársa. Magyarország és Lengyelország szóba sem jöhet úticélként, az elnök nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, hogy ne bírálja Budapest és Varsó populista sodródását, illetve a jogállami hiányosságokat, más a helyzet viszont Csehországgal és Szlovákiával. Azok kevésbé ellentmondásosak, nem annyira kikristályosodott az álláspontjuk, mint a két ultrakonzervatív szomszédé. Azon kívül az Elysée-palota szerint bent akarnak maradni a mag-Európában. Vagyis nem igaz a kelet-nyugati megosztottság, mert az új tagok között vannak az EU-nak barátai.

A francia kormány mumust faragott Orbán Viktorból, aki persze nem marad adóssal válasszal. Mindenesetre kockázatos ilyen mértékben szembeállítani egymással a reformereket és az euroszkeptikusokat, amikor a migráció mindenütt kapóra jön a populistáknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.