2018. október 3., szerda

MÁR PROGRAM SINCS, CSAK A BOTRÁNYOK ÉRIK EGYMÁST AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.10.03.


Példátlan gyorsasággal, négy hónap alatt bukott el a negyedik Orbán-kormány egészségügyi államtitkára, Nagy Anikó. Bár a humántárcát Kásler Miklós személyében egy orvos vezeti, április óta szinte semmi előrelépés nem történt, az egészségügyben egymást érik a botrányok, a problémák megoldása késik, noha a sürgősségi osztályok válságát például már a 2011-es Semmelweis Terv leírta.

Régen letelt az újabb Orbán-kormány első száz napja, de az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklósnak a májusi kormányalakítás óta nem volt elég ideje ahhoz, hogy átfogó szakmai programmal álljon elő. A korábban televíziós műsoraival szélesebb ismertséget szerző onkológusprofesszor az utóbbi hónapokban nyilvános szereplésein leginkább a Tízparancsolat propagálásával töltötte az időt. Szerinte e bibliai szabályok jelentik az igazi népegészségügyi programot, betartásukkal akár 90 százalékos hatékonysággal meg lehet előzni a betegségeket, így az a program is, amit a minisztérium összeállított, a Tízparancsolatból következik.

Káslerrel ellentétben az Emmi új, egészségügyért felelős államtitkárának a nevét sem igazán ismerhette meg a nagyközönség, a hírekbe voltaképpen keddi lemondásával került be először igazán mint az első távozó kormánytag.

Nagy Anikó a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sikeres főigazgatójaként került a csúcsminisztériumba, a kiválasztásában azonban a Pesti Srácok szerint a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval fenntartott közeli ismeretsége is közrejátszott. Nagy a kinevezése óta csak egy-két kormánylapnak adott interjút, kerülete a szakmai fórumokat, szinte lehetetlen volt elérni, ám a színfalak mögött így is hamar mély konfliktus alakult ki közte és Kásler között. Ez vezetett lemondásához, amiről a Népszava számolt be először, okokat is említve. Ezek közé tartozik a lap szerint, hogy hiába közvetített sikeresen Székely László szívsebész ügyében az államtitkár a főorvos és a kardiológiai intézet főigazgatója között, aminek eredményeképpen megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit az elbocsátott sebész, a miniszter személyesen tiltotta meg a főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú fölmondástól.

Az Emmi válaszközleményében nem győzte hangsúlyozni: nem Kásler „bűne” például a sürgősségi ellátás országos programjának csúszása, a tárca szerint az egészségügyi államtitkárság készített hiányos előterjesztést, ami miatt a miniszter korrekciót rendelt el.

Pedig Nagy Anikó egyik júniusi interjúban optimistán még azt nyilatkozta, hogy nem egy, hanem rögtön öt nagy nemzeti egészségprogramot készítenek elő, amelyek kapcsolódnak majd a népegészségügyi cselekvési tervhez.

Az államtitkár által említett népegészségügyi program állítólag már majdnem elkészült, de biztosan nem az ő nevéhez kötődik majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.