2018. október 4., csütörtök

MÉG 2000 MILLIÁRDOS RÉST ÜTHET A KÖLTSÉGVETÉSEN, HOGY KARDOZUNK BRÜSSZELLEL

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.10.04.


Sokáig fog tartani és fájni fog. Ennyi biztos az uniós támogatásmegvonás vitájáról.

- Mindenki más számot tud, csak az biztos, hogy rengeteg uniós támogatástól esik el Magyarország.
- Egy részétől végleg el kell búcsúzni, mert szabálytalanságokat észleltek az Európai Bizottság auditorai, és büntetést javasoltak ezek miatt: a támogatások bizonyos százalékának megvonását.
- Más része nem vész el, de csak hónapok, esetleg 1-2 év múlva érkezik meg. 
Rendszerszintű szabálytalanságok miatt ugyanis sanszos, hogy a támogatások kifizetését egész operatív programokra felfüggeszti az Európai Bizottság.

- A viták rendezése után megint megnyitják a brüsszeli pénzcsapot, de addig a magyar költségvetésnek kell megelőlegeznie a támogatásokat. Pénzt kell összegereblyézni az államháztartáson belül, és hitelt felvenni kívülről a hiány befoltozására. Nőni fog az államadósság.

Megindult a licit, mennyi európai uniós támogatástól esik el Magyarország: a G7.hu 500 milliárd forint támogatásmegvonásról írt egy kormányzati jelentésre hivatkozva, Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője 1000 milliárdos nagyságrendű pénzvisszatartásról blogolt. Nagy összegek ezek ahhoz képest, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban az operatív programokban összesen durván 9500 milliárd forint támogatást oszthat el Magyarország. Ráadásul a 24.hu brüsszeli forrása szerint ezeknél is több pénzről van szó.

Mint korábban megírtuk, a magyar közbeszerzés ellenőrzés rendszere leszerepelt, hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán, vagyis azt állapították meg a brüsszeli auditorok, hogy nagy hibákkal működik. A megvizsgált projektekben rengeteg hibát találtak, az egyedi hibák miatt 103 milliárd forint támogatásmegvonást javasolt az Európai Bizottság, azaz minden tizedik eurót megvonná tőlünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.