2018. október 11., csütörtök

MEGUGROTT A DRÁGULÁS, MIRE SZÁMÍTHATNAK A NYUGDÍJASOK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.11.


Egyre kétségbeesetten nézhetik a gyorsuló drágulást a nyugdíjasok. Különösen azért, mert a kormány számukra a következő év elején mindenképpen 2,7 százalékos emelést biztosít. Jövő novemberben ugyan várható további emelés, de az a pénz – főként a magasabbnak érzékelt infláció tükrében – már nem ér majd ugyanannyit, mint januárban.

A képünkön látható grafikon jól mutathatja, miért aggódnak egyre inkább a nyugdíjasok a jövő évi nyugdíjemelés miatt. Hiába néz úgy ki, hogy az éves infláció nem is haladhatja annyira meg a költségvetési törvényben már rögzített emelést, mindig a friss benyomások számítanak. Mostanában pedig magasabb drágulási ütem érzékelhető. Még a hivatalos adatok alapján is.

Furcsa optikája van annak – írta az Mfor.hu –, hogy pont a referencia-időszak letelte után lép ki abból a sávból az infláció, amely még nem tette indokolttá a nyugdíjasok számára a novemberi kiegészítés utalását.

A KSH a napokban tett közzé, hogy szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez az inflációban minden korábbi várakozásnál erőteljesebb szintet, és közel ötéves csúcsot jelent. Az idényáras élelmiszerek 21,1 százalékkal (ezen belül például a fejeskáposzta majdnem 52 százalékkal), az autók üzemanyaga közel 15 százalékkal drágult.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: az élelmiszerek ára egyre nagyobb tempóban emelkedik. Júniusban még éves szinten 3,4, júliusban 3,6, augusztusban 4,1 százalékkal drágultak, szeptemberben viszont már 4,6 százalékkal. A szolgáltatások mérsékeltebben, de szintén gyorsulva drágulnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.