2018. október 7., vasárnap

MEGVEZETIK AZ IDŐSEKET

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE
Szerző: MARKOTAY CSABA
2018.10.06.


Új világgal kecsegteti a kormány a nyugdíjasokat, akiknek könnyítenék a munkavállalását, pedig korábban sokakat épp a mostani vezetés kényszerített nyugdíjba. Eközben átlagnyugdíj alatti juttatást kap az idősek csaknem kétharmada, a beígért korrekcióval pedig a szegényebb idősek járnak rosszul.

Új világgal kecsegteti a kormány a nyugdíjasokat, akiknek könnyítenék a munkavállalását, pedig korábban sokakat épp a mostani vezetés kényszerített nyugdíjba. Eközben átlagnyugdíj alatti juttatást kap az idősek csaknem kétharmada, a beígért korrekcióval pedig a szegényebb idősek járnak rosszul. Hegyesiné Orsós Évával, az egyik legnagyobb idősszervezet elnökével beszélgettünk.

Készülnek az új világra?

– Milyen új világra kellene készülnünk?

Orbán Viktor mondta a héten az Idősek Tanácsa ülésén, hogy november 1-jétől új világ köszönthet az idősekre, mert a dolgozó nyugdíjasok megkapják a nyugdíjukat és a munkabérüket is úgy, hogy utóbbi után csak a 15 százalékos szja-t kell fizetni. Jónak tartják az irányt?

– 2010 óta a kormány idősekkel kapcsolatos foglalkoztatáspolitikája következetlen és ellentmondásos. Hasznosabb lett volna munkaidő-kedvezménnyel vagy kedvezőbb munkaidő-beosztással megtartani az idősödő munkavállalót, mint a korhatár betöltése után elbocsátani, majd 3-4 év múlva visszahívni. Ezalatt az idő alatt sokszor kialakul az új életforma, kopik a tudás. Törvényt hoztak arról, hogy a bírók és általában a közszférában dolgozók a korhatár elérése után nem dolgozhatnak tovább, majd amikor épp e döntés hatására kiderült, hogy a kórházi ágyaknál nincs elég ápoló és az iskolában nincs elég tanár, adtak némi kedvezményt. Létrehozták a nyugdíjas-szövetkezetet, ami lehetőséget ad a visszafoglalkoztatásra, pedig sokakat a korhatár betöltésekor elküldtek. Ez nem felelős, hosszabb távon gondolkodó társadalompolitikát jelez.

A nyugdíjasok mekkora része lenne mobilizálható?

– A KSH adatai szerint 2,7 millió nyugdíjas van. Munkavégzésre főleg a 70 éven aluliak jelentkeznek, de jóval kevesebben, mint amennyit a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásakor beharangoztak. A nyugdíjasok többsége 30–45 év munka után pihenni szeretne, és ezt meg is érdemlik.

Ez érthető, de vajon mi a jobb az időseknek: ha visszamennek dolgozni, vagy ha a családdal vannak? Hiszen épp Orbán szólt elismerően a „női 40” sikeréről, amit ők nagymamanyugdíjnak neveznek. Ez a két irány nehezen fér meg egymás mellett

– A miniszterelnök nem ismeri a demográfiai folyamatokat. A 40 év után a nyugdíj megállapítását igénylő 57–63 éves nők egy részének nem született meg az unokája, vagy megszületett, de külföldön él. Ugyanakkor nagy terhet viselnek, mert a szociális ellátórendszer nem tud megfelelően segíteni idős szüleik, rokonaik ellátásához. Fontos a nyugdíjba vonulás lehetősége 40 év munkaviszonnyal, de erre nem lett volna szükség, ha a kormányzat nem szüntette volna meg a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.