2018. október 20., szombat

MÉSZÁROS EINSTANDOLJA VAJNA TELEVÍZIÓJÁT, RÁKKELTŐ MÉREG SZIVÁROG A DUNÁBA, UKRÁN MAFFIÓZÓK A HEGYVIDÉKEN - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.10.20.


Index: részleges sztrájkba lépett több ELTE-oktató

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a Biológiai Intézet egyes tanszékei, oktatói október 15-én részleges sztrájkba kezdtek. A tiltakozó akció határozatlan ideig, de előreláthatóan legalább egy hónapig fog tartani, a figyelemfelhívás kiváltó oka pedig az, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget a 2018/19 első félévére. A részleges sztrájk lényegében abból áll, hogy a természettudományi képzésben elengedhetetlen gyakorlati órákon az oktatók és a hallgatók nem végeznek semmiféle költséges gyakorlati tevékenységet, az oktató csupán szóban ismerteti, hogy mik lettek volna az éppen aktuális kísérletek.

Új Szó: stadionfelújítás Révkomáromban, 1,8 milliárd magyar közforintból

Aláírta a futballstadion bérbeadásáról szóló szerződését Stubendek László, a szlovákiai Révkomárom polgármester és Baráth György, a KFC klub elnöke. Ezek után a klub már megkötheti a Magyar Labdarúgó Szövetséggel a támogatási megállapodást és elkezdődhet a stadion felújítása. A kivitelező a magyar fél által kiválasztott Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. lesz. A magyar kormány tavaly nyáron döntött arról, hogy 1,8 milliárd forinttal (5,7 millió euró) támogatja a komáromi focistadion teljes körű felújítását, valamint egy fociakadémia létrehozását. Mivel a stadion a város tulajdonában van, a támogatás kedvezményezettje pedig a KFC Komárno Polgári Társulás, ezért szükség volt arra, hogy a város hosszú távú bérleti szerződést kössön a klubbal.

Index: méreg folyik a Dunába az Óbudai Gázgyárnál

Az Index és a Greenpeace szakemberei által az egykori Óbudai Gázgyár melletti Duna-szakaszon vett csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták. A minták vizsgálata akkreditált környezetanalitikai laboratóriumban történt. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a zöldhatóságnál. A volt Óbudai Gázgyár területe a fővárosi önkormányzat tulajdonában áll, illetve egyes részei a korábbiakban a Graphisoft Park fejlesztőjének tulajdonába kerültek. A teljes területet azonban évtizedekig az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában álló NKM Földgázszolgáltató Zrt. jogelődje, a Fővárosi Gázművek Zrt. használta. A kármentesítési kötelezettség ezért a terület korábbi használóját, az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t terheli. Szakértők szerint a mintákban talált veszélyes, rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják azokból képződött gázokat. Azaz főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arrafelé horgászó, sétáló embereket. A szennyeződés a folyóba kerülve felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

444: Mészáros Lőrinc einstandolja Vajna TV2-jét

Valószínűleg heteken belül, de még biztosan az idei évben átveszi Andy Vajnától a TV2 Média Csoport Zrt. irányítását Mészáros Lőrinc egyik nagyvállalata. A vevő az Opus Global Nyrt. szárnyai alatt működő Opus Press Zrt., a Mészáros-féle médiabirodalom fő zászlóshajója, a Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonosa lehet. A tranzakcióval párhuzamosan Mészáros megkapja Vajnától a Lapcom Zrt. kiadócéget is, és ezzel birtokába kerülnek a Bors bulvár-napilap mellett a Kisalföld és a Délmagyarország megyei lapok is.
Napi: ukrán maffiózók a budai Hegyvidéken

Az ukrán maffia megvetette a lábát Budapesten, a XII. kerületben, egy odesszai don egymás után vásárolta fel az értékes ingatlanokat. Tavasszal bejárta a világsajtót a hír, hogy ukrán bűnözők egymás után vásárolják fel az angol főváros belső negyedében a luxusapartmanokat. A méregdrága lakásokba tömérdek pénzt fektető odesszai bűnözők a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején kezdték el felhalmozni vagyonukat, amikor belevágtak az olajüzletbe. Nem sokkal később pedig már fegyvert és drogot is csempésztek. A bűnbanda egyik főnöke a tavaly elhunyt Alexander Angert volt, a másik Genagyij Trukhanov, aki ma Odessza polgármestere. Alexander Angert Budapesten ugyancsak felvásárolt értékes ingatlanokat, s ezek közül volt olyan, amelyet a lánya nevére íratott, ahogy azt Londonban is tette. Így Anna Angert több luxuslakás és értékes telek tulajdonosa lett a magyar fővárosban. Az ingatlanok szerény számítások szerint is legalább egymilliárd forintot érnek. A hozzá köthető ingatlanok kivétel nélkül a XII. kerületben találhatók: többek között a Pinty utcában, a Hunyad lejtőn és a Béla király úton vásároltak be. Érdekes módon a helyi önkormányzatnak mindeddig nem tűnt fel, hogy az ukrán maffia betette a lábát a kerületbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.