2018. október 4., csütörtök

MI LENNE, HA MEGTUDNÁD, MENNYIT KERESNEK A MUNKATÁRSAID?

QUBIT
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2018.10.04.


Egy új tanulmány szerint sokan nem tudják, mennyit keresnek a kollégáik, de ha tudnák, hogy a közvetlen munkatársaik többet keresnek, kevesebbet dolgoznának. Ha viszont azt tudnák, hogy a főnökeik keresnek sokat, akkor jobban hajtanának. 

A tanulmány azt vizsgálja, milyen hatással van a munkánkra, ha megtudjuk, pontosan mennyit is visznek haza a munkatársaink és a főnökeink. Zoë Cullen (Harvard Business School) és Ricardo Perez-Truglia (University of California, Los Angeles) egy meg nem nevezett, több ezer embert foglalkoztató, több milliárd dolláros bevételt termelő kereskedelmi bank kétezer munkatársán végzett el egy kísérletet, hogy kiderítse:
meg tudják-e tippelni a munkatársaik fizetéseit a dolgozók,
amikor megismerik a fizetéseket, hogyan reagálnak az egyenlőtlenségekre.

A kísérletben először azt vizsgálták, hogy az alkalmazottak mennyire tudják megtippelni kollégáik és főnökeik fizetését. Átlagosan pontosak voltak az emberek, amikor a velük egy szinten lévőkről volt szó, azaz nem becsülték többen felül, mint alul a fizetéseket. Ugyanakkor nagy volt a szórás abban, hogy mennyivel becsülték félre a béreket: átlagosan 11,5 százalékot tévedtek felfelé vagy lefelé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.