2018. október 30., kedd

MIT TEHET AZ EGYÉN A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.10.30.


A felmelegedés hatásaival foglalkozó GIEC-jelentés után Seth Wynes és Kimberly nicholas, a lundi egyetem kutatói az Environmental Research Letters-ben megjelent tanulmányukban arra a kérdésre keresnek választ, hogy mit tehet az egyén a felmelegedés csökkentéséért.

Szerintük a ház hőszigetelése, az energiatakarékos háztartási gép, vagy égő használata, a komposztálás és a faültetés nem elég. A vegetariánus étrendre való áttérés viszont személyenként évi 0,8 tonnával kevesebb CO2 kibocsátását eredményezné. Ez 4-szer több, mint a reciklálásból vagy az égők kicserléséből adódó csökkentés.

Egy óceánon túli repülőútról való lemondás személyenként 16 tonnával kevesebb CO2-kibocsátást eredményez, nyolcszor többet, mint a hulladék reciklálása vagy az energiatakarékosság. Az autó mellőzése átlag 2,4 tonnával kevesebbet, és ez 13-szor több, mint amit a ház szigetelésével el lehet érni.

A két svéd kutató egy meglepő módszert is ajánl, amellyel úgy gondolják, az egyén is tehet valamit a közös célért: kiszámították, hogy ha eggyel kevesebb gyermeket vállal, egy fejlett országban legalább 58,6 tonnával kevesebb CO2-t küld a levegőbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.