2018. október 8., hétfő

NAGYGYŰLÉSEK ÉS TÜNTIKÉK - GRAFIKONRA ÉS TÉRKÉPRE TETTÜK AZ ELMÚLT HÁROM ÉV POLITIKAI MEGMOZDULÁSAIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA, G. SZABÓ DÁNIEL
2018.10.08.



Több mint háromezerszer akartak utcára vonulni magyar állampolgárok valamilyen politikai cél érdekében 2015 óta. Mikor, hol, mennyien és miért kívántak tüntetni? Ezt mutatjuk be grafikonokon és térképeken: a vizualizációk az Országos Rendőr-főkapitányságtól közérdekű adatigénylés útján megkapott adatokból készültek.


Múlt héten jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének blogján egy elemzés (“A köszönetnyilvánítástól az evangélium hirdetéséig – a tüntetések világa pont olyan színes, mint a magyar társadalom“), Szabó Attila és G. Szabó Dániel (G. Szabó az Átlátszó Oktatás blog társalapítója) jogászoktól. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól közérdekű adatigénylés után megkapott adatokból készített blogposzt rendkívül érdekes megállapításokat tartalmaz, így érdemes elolvasni az eredetit is, mi viszont most az általuk felhasznált adatokból készítettünk egy átlátszós feldolgozást.

Az adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság adta ki közérdekű adatigénylés során, az eredeti kérések a KiMitTudon érhetőek el itt és itt. Az eredeti blogposztban is szerepel, hogy az adatok a bejelentések jellemzőit tartalmazzák, tehát nem a tüntetések valódi adatait, csak a szervezők előzetes becslését.

A rendelkezésünkre álló adatokból nem derül ki, hogy valóban megtartották-e a tüntetést, azon ténylegesen hányan voltak, meddig tartott (vannak egy évre bejelentett tüntetések is, itt erősen kérdéses, hogy egy éven keresztül folyamatosan tüntettek-e a szervezők). Az adatokból nem derült ki az sem, hogy egy bejelentett tüntetést megtiltott-e a rendőrség.

Az sem derül ki, hogy ki jelentette be a tüntetést. A szeptember 30-ig hatályos gyülekezési törvény alapján csak természetes személy jelenthetett be tüntetést, cég, egyesület, párt vagy alapítvány nem. Így aztán a személyiségi jogok védelme miatt ezeket az adatokat nehéz megszerezni, ráadásul egy-egy párt tüntetéseit is sokszor nem a közismert politikusok, hanem más munkatársak jelentik be, így még akkor sem lehetne minden tüntetést szervezethez kötni, ha tudnánk a bejelentő nevét.

Az alább bemutatott adatok mégis fontos információval szolgálnak arról, hogy az emberek mire akarják használni a tüntetéseket, milyen témák érdeklik a magyarok polgárokat, és hol szeretnének az utcára menni. A kevesebb mint három éves időszak alatt összesen 47 évnyi tüntetést jelentettek be, több mint 1 millió 700 ezer ember részvételével. A 3237 tüntetés rengeteg témát ölelt fel a nagytakarítástól a Békemenetig, a delfinek védelmétől az amerikai választásokig...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.