2018. október 31., szerda

ÖNKÉNYES DÖNTÉSEKET EREDMÉNYEZHET AZ ÚJ GYÜLEKEZÉSI TÖRVÉNY

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER, VÉGH LÁSZLÓ
2018.10.31.


Egy sor akadályt görget egy tüntetés megszervezése elé az új gyülekezési törvény, ráadásul a tiltóokok túlságosan tág megfogalmazása veszélyesen sok mozgásteret hagy abban a rendőrségnek, hogy melyik gyülekezést engedélyezze és melyiket tiltsa meg ugyanazon követelmények alapján. Az első ilyen tiltó döntést a TASZ segítségével támadta meg a bíróságon egy üllői útblokkoló tüntetés szervezője. A bíróság kimondta: a rendőrség jogtalanul alkalmazta a legerősebb szankciót, azaz tiltotta meg a tüntetés megrendezését a közlekedés rendjének zavarására hivatkozva. Az életbe lépése után készült videónkban Hegyi Szabolcsot, a TASZ gyülekezési jogi programjának vezetőjét kérdeztük az új gyülekezési törvényről és annak várható hatásairól.

Az október elsején lépett életbe új gyülekezési törvény ellentétes reakciókat váltott ki a közvéleményben. Tény, hogy a törvénynek, ami az 1989-es gyülekezési törvényt írja felül, vannak előremutató elemei: az eddig hatályos törvénnyel ellentétben lehetővé teszi spontán gyűlés vagy sürgős gyűlés megtartását, és szabályozza, hogy kell eljárnia a hatóságoknak versengő tüntetések esetén.

A Társaság a Szabadságjogokért gyülekezési jogi programjának vezetője, Hegyi Szabolcs azonban az Abcúgnak a vele készített videóinterjúban azt mondta: a törvény szabadságjogi szempontból inkább visszalépésként értelmezhető, ezután ugyanis több okra hivatkozva tilthat meg gyülekezést – például tüntetést – a rendőrség. Emellett a tiltási okok körét sokkal kevésbé pontosan határozza meg a törvény, így a rendőröknek lényegesen nagyobb mérlegelési lehetősége lett az engedélyezés kérdésében, mint korábban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.