2018. október 29., hétfő

TÁVOZIK MERKEL, A VEZETŐ NÉMETORSZÁGBÓL KOCKÁZATI TÉNYEZŐ LETT

HVG ONLINE
Szerző: GYÜLKERI MERCÉDESZ
2018.10.29.



Erős gazdaságot hagy maga után Angela Merkel, a jövő azonban bizonytalan fokozatos visszavonulása miatt. Egy biztos: Európa legerősebb politikusának szerepe a múlté már.

"Merkel koalíciója bajban van, és Európa is" – ezzel a címmel írt kommentárt az Economist másfél hete, a bajorországi választások után. A brit lap akkor – a CSU történelmi bukását követően – azt jósolta, jó esély van arra, hogy Angela Merkel kormányának az összeomlásától csak hetek választanak el minket. Méghozzá egy olyan kontinensen kell számolni a bukással, amely már eddig is csak kapkodja a fejét a Brexit, az olaszok miatt érlelődő újabb euróválság, a spanyol kisebbségi kormány, a svéd kormányalakítással kapcsolatos nehézségek, a meggyengült francia államfő és a nehezen kezelhető Oroszország miatt.

Az Economist szerint egy esseni választási fiaskó új választások kiírásához, az pedig ahhoz vezethet, hogy Merkel kisebbségi kormányt alakít a Zöldekkel, de ha mégsem, a kancellár napjai akkor is meg vannak számlálva – a CDU élén mindenképp. A prognózis utolsó felét már kipipálhatjuk a vasárnapi voksolás után, és bár Merkel hétfőn arról beszélt, saját álláspontjával is szembemenve a ciklus végéig szeretné megőrizni kancellári címét, ezt egyáltalán nem lehet még biztosra venni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.