2018. október 29., hétfő

TÖRÖKÖK ÉS ARABOK A FERENCIEK TERÉN: ÚJABB BUDAPESTI PALOTÁT SZERZETT ERDOĞAN PÁRTTÁRSA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ / BÉKEHÁZY INCE
2018.10.29.



Eddig csak arról írt a sajtó, hogy a Centrál Kávéház egy Erdoğan-párti családhoz került – noha a fölötte lévő teljes klasszicista irodaházat már tavaly megszerezte Hasan Özyer politikus-üzletember. A Ferenciek terét szegélyező exkluzív palotákból a törökök mellett arab befektetők is csemegéznek.

Szeptemberben érkezett a hír, hogy a Somody Imre nagyvállalkozó nevével összeforrt budapesti Centrál Kávéházat átvette egy török dominanciájú tulajdonosi kör. Pontosabban: a vendéglátóhelyet működtető cég részben ahhoz a Mete Global Kft.-hez került, amely az Özyer család érdekeltsége – ez a família pedig arról híres, hogy épp Marriott-luxusszállóvá alakíttatja a Matild-, azaz a déli Klotild-palotát a Ferenciek terénél.

Politikailag elkötelezett fejlesztőkről van szó; a Köprü–Híd török-magyar magazin például Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter barátjaként írt az idén nyárig az Erdoğan-párt (Igazság és Fejlődés) színeiben ankarai parlamenti képviselőséget is vállaló Hasan Özyerről.

Az alapjáraton az égei-tengeri turistaparadicsomban, Fethiyében működő üzletembernek a Matild-projekt kezdetekor arra is volt gondja, hogy saját települését testvérvárosi kapcsolatba terelje Hévízzel.

Aztán 2017 elején – miként az Átlátszó most észrevette – megvásárolta a Centrál Kávéház fölötti teljes irodaházat. A bizniszt Özyer a magyar bejegyzésű Kuantum Property Kft.-n keresztül bonyolította, melynek anyacége egy hozzá tartozó fethiyei társaság.

Tehát bőven a Centrál Palota megszerzése után került csak a családhoz a hasonló nevű kávéház – majd a budapesti kötelékeket erősítendő Hasan Özyer és huszonéves gyermekei idén ősszel bejegyeztettek a Károlyi utcai irodaházba egy saját építő-vagyonkezelő vállalatot is Oregon Construction Kft. néven.

A Ferenciek terét szegélyező exkluzív paloták közül tehát a Matildot és a Centrált törökök hódították meg az elmúlt években, miközben a Kossuth Lajos utca túloldalán néhány bennfentes arab befektető alkothat nagyot (persze magyar kormányzati háttérrel).

Mint ismert, a külügyi tárca Eximbankja 7 milliárd forintnyi versenyképességet javító belföldi beruházási hitellel dobta meg a Párisi udvart luxushotellé, üzletközponttá alakító Párizs Property Kft.-t, mely az emírségi illetőségű Majdi Ayesh érdekeltsége. Aki mögött kezesként ott áll két palesztin származású, de Jordániából érkezett menedzser, Zuhair Awad és Sameer Hamdan – és „véletlenül” ez a páros üzemelteti a Buddha-Bar Hotellé avanzsált északi Klotild-palotát is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.