2018. október 21., vasárnap

ÚJ BERUHÁZÓ ÉRKEZETT, DE MÉG MINDIG SZÖRNYŰ ÁLLAPOTBAN VAN A LEÉGETT KODÁLY KÖRÖNDI PALOTA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.10.21.


Az Andrássy út 83-85. szám alatti műemlék épület tetőszerkezete és harmadik emelete 2014. július 15-én leégett. Az épületet életveszélyessé nyilvánította a katasztrófavédelem, a lakókat kiköltöztették. A biztosító nem fizette ki a kárt, az emiatti per még mindig folyamatban van. Az önkormányzat viszont tavaly eladta a házban lévő ingatlanjait egy új beruházónak, aki 25 nagyméretű lakást szeretne kialakítani a leégett emelet rekonstruálásával, és a régi tető újjáépítésével. Már az engedélyezési tervezés folyamata zajlik, mi pedig körülnéztünk a még mindig borzasztó állapotban lévő palotában.

2014. július 15-én kigyulladt az Andrássy út 83-85. szám alatti műemlék palota tetőtere, és hangos ropogással, óriási lángokkal, messzire ellátszó vastag füsttel égett. A tűzoltók órákon át nagy erőkkel dolgoztak a helyszínen, és a mentési munkálatok idejére teljes szélességében lezárták az Andrássy utat. A tűz azonban annyira gyorsan terjedt, hogy végül az egész tetőszerkezet, és az alatta lévő harmadik emelet is megsemmisült. A katasztrófavédelem aznap este közölte, hogy megakadályozták a lángok átterjedését a szomszédos épületekre, de az Andrássy út 83-85. szám alatti palotában akkora károkat okozott a tűz, hogy életveszélyessé nyilvánították.

A ház mintegy 40 lakóját kiköltöztették, ők két nappal később tíz percet kaptak legfontosabb holmijaik összeszedésére, az illetékes VI. kerületi önkormányzat pedig gyorssegélyt és albérlettámogatást is felajánlott nekik. Az önkormányzat honlapján közétett tájékoztatás szerint Terézváros 2014-ben 250 millió forintot költött az életveszély-elhárítási munkálatokra, lakhatási támogatásra pedig 30 milliót fordítottak.

A világörökségi környezetben lévő, leégett tetejű palota azonban 7 hónapig fedetlenül állt. Addig nem védte semmi a csapadéktól, ami a tűz és az oltáshoz felhasznált rengeteg víz után tovább rontott az épület állapotán. Csupán 2015 februárjában szerelték fel rá az ideiglenes védőtetőt, aminek 100 millió forintos költségét az állami tulajdonú, azóta már megszűnt Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fedezte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.