2018. október 3., szerda

ÚJABB DÍJAT NYERT A TABUKRÓL TABUK NÉLKÜL

COMMENT: COM
Szerző: SIXX
2018.10.02.


A Spektrum saját gyártású sorozata ezúttal a Jahorinai Dokumentumfilm Fesztivál Arany Juhar-díját nyerte el. A sorozat szombaton a bosznia-hercegovinai Jahorina Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb a televízióra készített dokumentumfilmek nemzetközi versenyében végzett az élen az első évad első, a halál feldolgozásáról szóló epizódjával. Ez egyébként a Tabukról tabuk nélkül második fesztiválon elnyert díja, még májusban Mexikóban nyerte el az Arany Pálmát (nem azt, a helyit).

A Jahorinai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál idén volt 12 éves, 32 ország 91 alkotását nevezték be rá. Nem egy könnyed, táncos mulatság, a Bosznia-Hercegovina filmes szakembereiből és az ország filmművészeti egyetemének professzoraiból álló zsűri elé általában gondolatébresztő, komoly filmek kerülnek. A díjat Radnai Péter, a sorozatot vetítő Spektrum anyacége, az AMC NETWORKS INTERNATIONAL Central and Northern Europe kreatív igazgatója vette át, aki telefonon azt is elárulta nekünk, hogy a zsűri a karaktereket és a történetek tálalását tekintete kiemelkedőnek.

A Tabukról tabuk nélkül című sorozatot, ami egyébként annak elkészítésekor az AMC legdrágább saját gyártású tartalma volt, a Spektrum felkérésére az ACG Reklámügynökség készítette Pálinkás Norbert rendező és Mentes Endre producer közreműködésével. A műsort egy éven át készítették, a házigazdája napjaink egyik legnépszerűbb színésze, Thuróczy Szabolcs. A hatrészes dokumentum-sorozatról itt írtunk bővebben, aki lusta klikkolni, annak dióhéjban:
személyes történeteken keresztül mutat be olyan tabutémákat, mint a halál, a gyász, függőségek, szexuális identitás és vágyak, atipikus családok, eltitkolt családi és múltbeli közösségi bűnök.

Logikus lenne a folytatás, amiről egyelőre annyit tudtunk meg Radnai Pétertől, hogy nagyon közel áll az utolsó aláíráshoz, olyannyira, hogy már az új évad témáinak kiválasztásánál tartanak, és egy kilenc elemű listáról kell kiválasztani azokat, melyekről forgatni is fognak. Az alkotókkal folytatott korábbi beszélgetések alapján nagyjából be tudtuk lőni, milyen témák lehetnek esélyesek: öngyilkosság, meddőség/impotencia, zaklatás és annak megbocsátása, vagy éppen a fogyatékkal élőkhöz való viszonyunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.