2018. október 17., szerda

VESZEDELMES HATALOM

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.10.15.


„Veszedelmes az a hatalom, amely csak ártani tud.” (Seneca)

Senecától idézni illendő, saját magamtól nagyképűség. De vállalom. Alig több mint egy hónapja írtam le itt a Vasárnapi Hírekben: „mondanám, hogy Handó Tünde most tett koronát eddigi működésére, de nem merem, mert az elnök asszony fantáziája kimeríthetetlen.” Sajnos, a legutóbbi események engem igazoltak.

Alig hiszem el, hogy éppen bírók, mi több bírósági vezetők azok, akik – nyilvánvaló felső utasításra (vagy csak kérésre?) – törvényt szegnek, hazudnak, átverik saját kollégáikat pusztán csak karrier-féltésből, gyávaságból, szolgalelkűségből. Márpedig a héten lezajlott OBT póttag választáson ezt tették.

Az egész bírósági rendszerben az OBT (Országos Bírói Tanács) az egyetlen olyan szervezet, amelyet maguk a bírák választhatnak – elvileg – demokratikus úton. Az eljárás lényege röviden: az egyes bíróságokon a bírák úgynevezett összbírói értekezleten küldötteket (elektorokat) választanak, majd az elektorok küldöttgyűlést tartanak, ahol maguk közül választják ki az OBT tagjait és póttagjait. (A mostani összbírói értekezletről csak egyetlen nyilvános bejegyzést idéznék: „megint összbírói értekezlet. Gyűrik és fenyegetik a bírókat ezerrel.”)

A törvény előírja, hogy ahhoz, hogy valakiből elektor lehessen, pályáznia, „nyilatkoznia kell, hogy elfogadja a jelölést, ehhez csatolja az önéletrajzát, amely az OBT tagsági tevékenységére vonatkozó terveit is tartalmazza”. Mit jelent mindez? Kedves bírótársaim, engem válasszatok, mert tagja akarok lenni az OBT-nek, sőt megvannak az elképzeléseim arról is, hogy mit és hogyan akarok tenni abban a szervezetben, amely a bíróságok igazgatását (magyarul Handó Tündét) felügyeli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.