2018. november 5., hétfő

A BOLSONARO-MODELL, AVAGY A JOBBOLDALI TEKINTÉLYURALOM MINT "KORRUPCIÓELLENES HARC"

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.11.05.


Nem új jelenség, hogy egy dinamikus, karizmatikus, keményen jobboldali és emberellenes mozgalom szimbolikus feje azzal indokolja, miért szavazzanak rá demokratikus választásokon, hogy ő majd lecsapolja a korrupt elit „mocsarát”, vagy véget vet a drog fertőzésének.

A nagy visszhangot keltett brazil választás és Jair Bolsonaro diadalmenete viszont azt mutatja meg, hogyan lehetséges imperialista hatalmak által támogatott, jóhiszemű, „korrupcióellenes”, de politikailag nem túl határozott mozgalmakat egy autoriter rezsim igenlése irányába fordítani – éppen az elit legkorruptabb és legvagyonosabb szegmensei együttműködésével.

Az október 28-án megválasztott elnök, akárcsak sokadik pártja, a Szociális Liberális Párt, évtizedekig voltak Brazília kétkamarás parlamentjének jelentéktelen, extrém és fura szereplői. A szólásszabadság és a gondolati szabadság jegyében Bolsonaro megtehette, hogy az 1965 és 1985 között uralkodó katonai diktatúrát éltesse, hogy a nők és feketék alsóbbrendűségéről értekezzen, nők elleni erőszakról, az őslakosok kiirtásáról és kínzókamrákról deliráljon. És mindezt a nagyon erős brazil munkásmozgalom elleni gyűlölettel alapozza meg.

Azután pedig 2015-től kezdve fokozatosan omlott össze az a korábban többnyire békés jobb-bal párharcra épülő parlamentáris rendszer, amely Bolsonarót és körét eddig éppen csak megtűrte, hogy más vezér, mint ő (és a nagytőkések, valamint a hadsereg) nem is maradtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.