2018. november 20., kedd

A LEHETŐ LEGROSSZABB IDŐPONTBAN SZŰNIK MEG A LEGNÉPSZERŰBB NYELVVIZSGA

MÉRCE
Szerző: TARNAY KRISTÓF ÁBEL
2018.11.19.


Nyelvtanárok és diákok ezreit érte hidegzuhanyként a minden előjel nélkül érkező bejelentés: 18 év után megszűnik itthon a legnépszerűbb nyelvvizsga. Tanárok tucatjait képezték külön az erre való felkészítésre, és éppen vizsgára készülő diákok tömegei állnak tanácstalanul, miközben jövő évtől kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez.

Október közepén írt arról az Eduline, hogy megszűnik a hazánkban legnépszerűbbnek számító nyelvvizsga, a TELC, miután annak frankfurti központja indoklás nélkül felmondta a szerződését magyarországi jogtulajdonosával, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal (TIT). A 2000 óta államilag elismert, akkreditált nyelvvizsgát utoljára jövő év februárjában lehet letenni. A döntésnek sem előjele nem volt, de még csak pletykák sem keringtek a megszűnésről, amelyre racionális magyarázatot nehéz találni. A TELC régóta piacvezető idehaza, tanárokat képeztek külön arra, hogy ennek a nyelvvizsgának a típusfeladataira készítsenek fel diákokat magánórákon.

Most egy jelentős részük teljesen tanácstalan: januárra és februárra még kiírt két vizsgát a TIT. A Mércének nyilatkozott egy nyelvtanár, aki azt mondta, az egyik csoportja például március-áprilisra tervezte letenni az angol középfokút, de mivel akkor már nem fog létezni a nyelvvizsga, amire eddig készültek, még felméri, érdemes-e elküldenie őket most. A két nyelvvizsga-időpont egyébként csalóka, ugyanis hiába van belőle kettő, nem telik el köztük annyi idő, hogy a vizsgázó megkapja a kijavított feladatlapokat, és újra próbálkozzon, ha nem sikerült. Azt is mondta,

folyamatosan kérdezgetik a diákjai, hogy most mi lesz velük, de nem tud semmi megnyugtatót mondani nekik.

E-mailben és a közösségi médiában is folyamatosan kap üzeneteket, de egyelőre nem tud arról sem semmit mondani, mi állhat a dolog hátterében – ez is sokakat foglalkoztat ugyanis.

A vizsga tulajdonosa, a frankfurti telc gGmbH a TIT-tel kötött szerződés érvényes pontja szerint felmondta a TIT-TELC nyelvvizsgára vonatkozó szerződést. A felmondás a szerződésnek megfelelően, hat hónapos határidővel történt. A német fél a felmondást nem indokolta és a nyelvvizsgával kapcsolatos jövőbeli terveiről nem tájékoztatott bennünket. Ezen kívül mi más információval nem rendelkezünk, ezt tettük közzé eddig is.

– válaszolta a megszűnés okát firtató kérdésünkre. Bár első felében csupán megismétli a nem túl informatív korábbi reakciójukat, a válasz tartalmaz egy új és érdekes információt: nevezetesen a fél éves határidőt.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem tudtunk októberig semmit a kivonulásról?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.