2018. november 3., szombat

AMERIKÁBAN MÉG MINDIG LÉTEZIK A RABSZOLGASÁG, MINT BÜNTETÉS

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: LOVAS GERGŐ
2018.11.03.


Sok amerikai államban papíron mai napig létezik a rabszolgaság, mint büntetési forma. Ráadásul 2016-ban már kiírtak egy népszavazást arról Coloradóban, hogy eltöröljék, de végül többen szavaztak arra, hogy megtartsák.

Az 1876. július elsején elfogadott coloradói alkotmány második cikkelyében van egy bizonyos rész, amely kimondja:

Ebben az államban nem létezhet többé a rabszolgaság vagy a nem önkéntes szolgálat, kivéve ha büntetési formáról van szó olyan esetekben, amikor a megvádolt személyt törvény előtt elítélik.

Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy bárkit kényszermunkára lehetne kötelezni anélkül, hogy fizetnének neki bármilyen, és bármiféle joggal rendelkezne.

Mindez még azelőtt került be a coloradói alkotmányba, hogy a terület 1876 augusztusában Ulysses S. Grant elnök jóváhagyásával a 38. önálló állammá vált. Colorado egyébként nincs egyedüliként ezzel, ugyanis az Egyesült Államok alkotmányának 1865-ben elfogadott tizenharmadik kiegészítése ugyan kimondta a rabszolgaság teljes eltörlését,

DE MINT BÜNTETÉSI FORMA TIZENÖT MÁSIK ÁLLAMBAN TOVÁBBRA IS LÉTEZIK PAPÍRON.

A rabszolgaság eltörlése után számos egykori rabszolgatartó állam igyekezett azt a kiskaput kihasználni, hogy büntetésként alkalmazza a rabszolgamunkát.

Emiatt rengeteg egykori rabszolgát tartóztattak le, és kötelezték munkára őket, így gyakorlatilag ugyanolyan körülmények közé kerültek, mint a rabszolgaság eltörlése előtt. 1866-ban - egy évvel az amerikai polgárháború vége után - például Maryland államban elítéltek egy fekete férfit lopás miatt, akit nem sokkal később egy helyi lap hirdetései között árulták, mindezt azért kellett elszenvednie, mert büntetésként rabszolgamunkára ítélték.

Ráadásul 1866-ban több államban elfogadták az úgynevezett Vagrancy Actet, melynek értelmében bármilyen csavargónak vagy hajléktalannak tűnő embert elítélhettek, ha az illető később pedig szökni próbált, akkor fizetés nélküli kényszermunkára ítélhették, és munkatáborokba került. Ennek azért is volt jelentősége, mert a rabszolgaság eltörlése után sok ezer korábbi rabszolga bolyongott az országban, hogy felkutassa családtagjait, akiktől elszakították...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.