2018. november 9., péntek

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT HIVATALOS NYELVE LETT AZ ORBÁN

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.11.08.


Az Encyclopedia Britannica szerint az orbán a fél-ázsiai nyelvcsaládba tartozik, fonémái ún. gasztrikulárisok avagy gyomorhangok, amelyeket csak az értő fül tud egymástól megkülönböztetni. Az orbán a hetedik század környékén vált el a proto-boumbournac-tól, az első orbán nyelvemlék az afárioszi Szent Krizofór által görögre fordított négy mondat. A négy krizofória érdekessége, hogy mindegyik jelentése nagyjából az, hogy "Add ide a kecskédet vagy fejbeváglak a husángommal! " 

Az orbán nyelv szemantikailag erősen különbözik az indoeurópai nyelvektől. Pl. a mondatok igazságtartalma jelentősen függ azok elhangzásának helyétől, bár meg kell jegyeznünk, hogy a szintaktikailag helyes orbán nyelvű állítások többsége hamis. Fontos ismérve az orbáni mondattannak, hogy az alany mindig alárendelt.

A modern orbánba már beszűrődtek a tádzsik nyelvelemek, de a mondatok jelentése ma is tipikusan a Sir Albert Robinson-Graeme által is citált: "Gimme your goats!"

Az Európai Néppárt kongresszusán hivatalos nyelvvé választották az orbán nyelvet, miután a magyar delegáció által gyakran használt ún. nemfinnugor nyelvvel kapcsolatban fordítási nehézségek léptek fel.

Íme pár példamondat a néppárti határozatból, először angolul, majd orbánul, végül orbánról nemfinnugorra fordítva.

1. angol: After the Second World War, Christian Democrats were at the forefront fighting to establish liberal democracy in a secure Europe...
orbán: Böööö böö bööööööö
nemfinnugor: Ezek a seggarcok kitalálták, hogy senkitől sem lehet elvenni a kecskéjét, de majd ha nem figyelnek oda, jól elcsórjuk őket és ráfogjuk a románokra.

2. angol: We stress that the European Union was founded on the values of respect for human dignity, freedom, democracy, equality, the rule of law, respect for human rights...
(Sajnos a mondatban szereplő szavak többségének nincs megfelelője az orbán nyelvben. Ilyenkor érdemes azonnal átadni nekik a kecskéinket)

3. angol: We are strongly concerned by increasing restricions on constitutional systems, the independence of the judiciary, the fight against corruption, freedom of media and civil society in several Member States.
orbán: Bö böö bööööööööööö bö
nemfinnugor: Egy nagy faszt fogjuk visszaadni a kecskéket!

4. angol: We emphasise that academic freedom is the cornerstone of democracy. Governments should protect it at all times.
orbán: Böööööööööööööööööööööö
nemfinnugor: Böööööööööööööööööööööö

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.