2018. november 5., hétfő

BÁR VISZKET A TENYERÜK, ÉS ÜTÉSRE EMELKEDIK A KEZÜK, DE MÉG VISSZAFOGJÁK MAGUKAT. MÉG...

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2018.11.05.


Másokhoz hasonlóan egy igen súlyos mulasztást érzek szükségesnek bepótolni. Sajnos a napi fegyverropogásban szem elől tévesztettem a kétharmad egyik kedvenc jelenkori népnemzeti szórakozásának, a kultúrharcolásnak egy nem oly régi fejleményét.

Összefoglalom, miről van szó. Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító igazgatója interjút adott az Indexnek. Az a Mácsai Pál, aki 1994 tavaszán – sok más művész-, zenésztársával együtt – fellépett az akkori Budapest Sportcsarnokban a Hiszünk a dalban című rendezvényen, ahol felejthetetlenül megrázó módon adta elő Petőfi Dicsőséges nagyurak versét.

Mivel azóta 2018-at írunk, és ma már Ady Endre vagy Esterházy Péter életműve is gond és bármilyen lelkiismeretfurdalás nélkül feláldozható az állampárt hatalmi tébolyának oltárán, a migránsozásból-sorosozásból-korrupcióból és a demokratikus alapjogokra vizelésből élő kétharmados többség bizonyos háromnevű szolgálója elérkezettnek látta az időt belerongyolni Mácsai Pálba. 24 év kellett hozzá, de megtalálták az apropóját annak, hogy ezt a páratlan művészi pillanatot a színész-rendező-igazgató szemére hányják.

Az most nem számít, hogy a szóban forgót az utóbbi évek egyik legjobb interjújának tartom, hiszen a kultúrharcosok és közpénzből etetett zsoldosok számára már eleve az is szentségtörés, hogy valaki – jelen esetben Mácsai – az Indexnek ad interjút. Innentől kezdve bekapcsol a gomb, ami azt jelzi: a politikai hatalommal nem rendelkező művésszel/színházigazgatóval szemben meg kell védeni a politikai teljhatalommal uralkodó dicsőséges nagyurakat. És a háromnevű meg is védte. Az csapta ki a biztosítékot nála, hogy arra a kérdésre, elmenne egy olyan tüntetésre fellépőnek, amelynek egyetért a mondanivalójával, Mácsai ezt válaszolta:

"… akkor sem mennék el fellépőnek, ha nem lennék igazgató. Azt, hogy egy színész politikai eseményen szaval, egyetlen egyszer láttam makulátlanul hitelesnek. Filmen, fekete-fehérben. Sinkovits Imrét a Petőfi szobornál, ötvenhat október huszonharmadikán."

Az éber elvtárs azonban leleplezte a hazugságot. 24 évig nem zavarta az a pillanat, most azonban beleállt: Mácsai hazudik, hiszen 1994-ben igenis ott volt azon a választások előtt pár nappal lezajlott rendezvényen, amely nem volt más, mint

"a baloldali művészek zajos demonstrációja a kiéhezett sakálként ugrásra készülő MSZP-SZDSZ mellett"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.