2018. november 2., péntek

BÁRMI ÁRON - SEMMILYEN ÁLLAMI PÉNZT NEM SAJNÁLNAK ARRA, HOGY A KORMÁNYZAT ÜZLETI KÖREI SZÁMÁRA HOZZANAK HASZNOT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.11.02.


Alulmaradt a magyar állam, ugyanis a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID), a Világbank mellett működő vitarendező szervezet a francia Cheque Déjeuner-nek (mai nevén Groupe UP-nek) adott igazat a cafetériavitában. A Cheque Déjeuner egyike annak a három francia multinacionális vállalatnak, amelyeket az Orbán-kormány 2011–12-ben azzal űzött el a magyar étkezésiutalvány-piacról, hogy megemelte az étkezési jegyek adótartalmát. Tette mindezt Fidesz-módra, vagyis a nemzetközi cégeket 51 százalékos adóval sújtotta, míg az akkor újonnan bevezetett állami érdekeltségű Erzsébet-utalványok, illetve az ugyancsak új OTP-, K&H- és MKB SZÉP-kártyák adótartalma 30,9 százalék lett. Az indoklás a szokásos volt, az utalványpiacon tevékenykedő cégek nyereségét Magyarországon akarják tartani. A kormányt képviselő ügyvédek szerint a három francia cég azért vonult ki Magyarországról, mert a 2011-es jogszabály-módosítások után már nem volt többé jövedelmező az üzletük, márpedig ahhoz semmi joguk nincsen, hogy a magyar üzletük mindenképp jövedelmező legyen.

Csakhogy egy globális piacgazdaságban ez nem igazán védhető érvelés. Ez elég gyorsan be is bizonyosodott.

A francia vállalatok ügyvédei szerint egyszerűen arról volt szó, hogy az állam ki akarta szorítani őket a magyar piacról.

Tavaly a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Enderednek 7,1 milliárd forint kártérítést fizetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az Európai Bíróság ugyanis 2016 februárjában úgy döntött, hogy a magyar állam megsértette az uniós jogot. A perköltségek, a kártérítés, a késedelmi kamatok több mint tízmilliárd forintba kerültek. Az ICSID-hez forduló Cheque Déjeuner 12,6 milliárd forintnak megfelelő értékű, vagyis 39 millió euró kártérítést követel, és úgy tudni, ezt meg is ítélte neki a békéltetőtestület. Ezzel még nincs vége az ügynek, mert mire mindhárom szolgáltató megkapja a kártérítést, 30-40 milliárd forintra is rúghat az az összeg, amibe a magyar adófizetőknek kerül az utalványpiac átalakítása. Ráadásul feleslegesen, ugyanis az Európai Bizottság az egész átalakítást jogellenesnek mondta ki, vagyis Magyarországnak hamarosan át kell alakítania a rendszert.

Az étkezési utalványok esete nagyon szépen megmutatja, hogy a kormányzat miként kebelez be lépésről lépésre piacokat, miként alakítja át azokat úgy, hogy a Fidesz-közeli oligarchák és vállalkozások járjanak jól vele. Ez módszer arra, hogy miként lehet a pénzt úgy az országban tartani, hogy saját céljaikra használhassák anélkül, hogy a felhasználásukhoz offshore számlákon kellene tartani vagy offshore cégeken keresztül kellene átfuttatni, átmosni, majd visszajuttatni a pénzt az országba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.