2018. november 3., szombat

BEKÖLTÖZÉSRE KÉSZEN ÁLL ORBÁN VIKTOR ÚJ MUNKAHELYE

NAPI.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2018.11.01.


Már lerakták az új gyeptéglákat és szerelik a térfigyelő kamerákat a Miniszterelnökség leendő új székhelyén a Budai várban. A Pénzügyminisztérium költözése lassabban halad, de drágább lesz.

Már az utolsó simításokat végzik a karmelita kolostoron a Budai várban, ahova Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetminisztere, Rogán Antal költözhet be. Így reálisnak látszik az a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett kormányzati cél, hogy a miniszterelnöki iroda 2019. január 1-ével a Várba költözhessen.

Kedden este néztük meg, hogyan áll az építkezés. A kormányfő leendő munkahelye még lezárt terület, így nem lehet túlságosan megközelíteni. Ráadásul a szomszédos, egykori Honvéd Főparancsnokság épületébe kisebb rendőrségi kaszárnya költözött, ahonnan már most folyamatosan vigyázzák a karmelita kolostort, pedig Orbán Viktor még nem ide jár be dolgozni. A legjobb parkolóhelyeket azonban már lefoglalták a Miniszterelnökség számára.

Az biztos, hogy kívülről elkészült a világörökség részét képező ház és a lámpák is szépen égtek benne. A Király lépcső (amely a Clark Ádám tértől a Dísz térig kanyarog) felőli oldalán már a térfigyelő kamerákat szerelték fel a 10 méter magas várfalakra. A kertészek pedig nemrég vonulhattak le a terepről, ugyanis a miniszterelnöki iroda alatti hegyoldalt frissel lerakott, zöldellő gyeptégla borítja. A szomszédos Sándor-palota (ahol Áder János köztársasági elnök munkahelye van) alatti részen viszont alig nő a fű, a sétány is elhanyagolt állapotban van. A Dísz tér felől pedig látványterveken lehet megcsodálni, hogy miként fog kinézni Orbán Viktor kormányfő munkahelye, már csak egy kis térkövezés hiányzik, hogy a valóságban is úgy nézzen ki.

Becsült összeg

Csak becsülni lehet, hogy a 12 ezer négyzetméteres karmelita kolostor átépítése mennyibe fog kerülni az adófizetőknek. A munkálatokra 13,3 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a Confector Mérnökiroda Kft.-vel, a beruházás értéke azonban közel 20 milliárd forint, a kapcsolódó költségekkel együtt pedig a büdzsé elérheti a 25-30 milliárd forintot is. Azt egy korábbi kormányhatározatból lehet tudni, hogy "az épület méltó berendezésére" a kormány a költségvetés tartalékából még 1 milliárd forintot különített el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.