2018. november 5., hétfő

EP-VÁLASZTÁS FIDESZ MÓDRA: HATÁROK NÉLKÜL, HONDURASTÓL ÚJ-ZÉLANDIG

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.11.05.


Nemcsak Magyarország széltében-hosszában, Battonyától Nemesmedvesig, hanem világszerte, Hondurastól Új-Zélandig is szavazhatnak a magyarok a 2019-es európai parlamenti (EP) választáson, ha elfogadja a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvénymódosító javaslatát, amely – a parlamenti választásokhoz hasonlóan – az EP-voksoláson is megadná a szavazati jogot a határon túl élő magyaroknak. Azt próbáltuk kideríteni, hogy a szavazatszerzésen túl mi motiválhatta a kormánypártokat.

Néhány tízezer plusz voks

A választási matek már csak olyan, hogy előfordulhat, egyetlen plusz szavazat is átbillenti egy mandátum sorsát, de ennél sokkal valószínűbb, hogy néhány tízezer extra voks sem számít semmit – elemezte a Zoom.hu kérdésére László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Semjén-javaslatot. Hozzátette:

az biztos, hogy ezeknek a voksoknak az elsöprő többségét – a 2018-as parlamenti választás külhoni voksaihoz hasonlóan – a Fidesz-KDNP listájára adják majd le.

Emlékeztetett, hogy a tavaszi parlamenti választáson a kettős állampolgársággal – ám magyarországi állandó lakóhellyel nem – bíró magyarok 225 ezer érvényes szavazatot adtak le levélben, ezeknek 96,2 százaléka ment a kormánypárt listájára. A Semjén-javaslat szerint ugyanezzel, a tavasszal már alkalmazott levélszavazásos módszerrel voksolhat majd ugyanez a választói kör az EP-választáson, azzal a különbséggel, hogy csak az EU-n kívüli országokból adható le szavazat. Így rögtön kiesik az idén tavasszal Romániából érkezett 109 ezer szavazat és egyenként néhány száz vagy egy-kétezer, más EU-tagállamokból származó voks is.

Borsot törni Kijev orra alá?

Pontos számot nehéz mondani például az Ukrajnából tavasszal leadott – és vélhetően az EP-választáson is leadni tervezett – voksokról, mivel a levélszavazatokat részletező választási jegyzőkönyv 4948 voksot összegzően a „kettős állampolgárságot tiltó országokhoz” könyvelt, márpedig ide tartozik Ukrajna mellett Szlovákia és Ausztria – utóbbi kettő országban viszont az EP-választáson nem szavazhat külhoni magyar. Egyesek szerint elképzelhető, hogy a magyar kormányzat csak Ukrajnát akarja a lépéssel idegesíteni, tovább élezve a magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos, amúgy is pattanásig feszült konfliktust...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.