2018. november 12., hétfő

GYILKOS PROPAGANDA

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.11.12.


Az oltásellenesség rövid távon a legkárosabb összeesküvéselmélet. Éspedig azért, mert nemcsak bolonddá teszi a híveit, hanem halottá is – ráadásul többnyire gyermekek esnek áldozatául olyan betegségeknek, amelyeket normális, modern orvosi környezetben kacagva kellene túlélniük, vagy el sem lett volna szabad kapniuk.

Egyre jobban terjed világszerte az oltásellenesség; már nemcsak terjedő pletyka, hanem szervezett mozgalom, egyes államokban bejegyzett, engedélyezett csoportokkal, és erősödik a politikai befolyásuk is – de honnan ered?

Az első pletykák, melyek szerint a gyermekek oltása autizmust okoz, valószínűleg spontán alakultak ki, a modern népköltészet szemétdombján. A környezetét ismeretek híján értetlenül szemlélő ember világképe sok szempontból mágikusabb, mint egy középkori kuruzslóé: ha azt elfogadja, hogy láthatatlan, elemi részecskék világítanak a lámpában, ugyanezek gondolkodnak (inkább emlékeznek) a számítógépben, ami több millió olyan alkatrészből áll, amelyek működéséről fogalma sincs, miért ne fogadná el azt, hogy a világ vezetői alakváltó gyíkemberek vagy azt, hogy az oltások károsak? Lehet, hogy nem igaz, de a magyarázatot éppúgy nem érti, mint a lámpát a falon vagy a saját telefonját.

Mint a pestis

Erős jelek mutatnak arra, hogy ezeket a pletykákat, szélhámosságokat (hiszen „csodadoktorok” sokasága élt az oltásellenességből már korábban is) bizonyos politikai körök szándékosan erősítik az utóbbi időben, és emiatt terjednek – hogy stílszerű hasonlattal éljünk –, mint a pestis.

A nyomok Oroszországba vezetnek. Úgy derült ki ez, hogy nemrég elindult egy kommunikációs kutatás Amerikában. A washingtoni George Washington Egyetem kutatói arra szerettek volna rájönni, hogyan segíthetnék a közegészségügyi dolgozók online kommunikációját, de mint a CNN beszámol róla, minden ilyen jellegű fórumon szinte kizárólag oltáspárti és oltásellenes, viszont vérre menő vitákba ütköztek. És mivel volt rá kapacitásuk, megvizsgálták a vitatkozó „szakértőket”. Honnan jönnek, kik is valójában – érdekes módon az elsöprő többség mindkét oldalon orosz troll volt, olyanok is, akiket már más területről ismertek, olyanok is, akik ennek a témának a kedvéért születtek mint profil. Gyakorlatilag több ezer fős csoportokban vitatkoztak és vitatkoznak oltásügyekben – egymással, idekapcsolva a politikát is, és vadítva a közéjük keveredő civileket.

Az akció célja a nyugati társadalmak gyengítése, megosztása, bizalmatlanság keltése, újabb politikai és társadalmi mozgalmak kialakítása, melyek tovább növelik a zűrzavart. A mérések azt mutatták, hogy azok az orosz eredetű álprofilok, amelyek érintettek voltak az elnökválasztás körüli botrány vitáiban, huszonkétszer többet posztoltak oltásellenességről – pró és kontra! –, mint az átlagos, létező, civil felhasználók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.