2018. november 20., kedd

KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁS CUKORMÁZ NÉLKÜL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Erika
2018.11.20.


Egy álláshirdetésben általában szerepel a fizetés, a feltételek és még pár munkaerővonzó részlet, például az ingyenes nyelvtanfolyam, amivel például az egészségügyben dolgozókat csábítják. A mai poszt azért érdekes, mert szerzője, Erika a „másik oldalról” látja a buktatókat, elvárásokat és a jelentkezők által elkövetett hibákat, hiszen egy német munkaerő-kölcsönző cégnél dolgozik. Így aztán napi tapasztalatból írta meg azt, hogy mire kell és érdemes vigyáznia annak, aki belevágna a külföldi munkavállalásba.

„Mindenki más okból vág neki a világnak, ez teljesen személyiség és élethelyzet függő, mindenkinek más a terve, célja a jövőjét illetően, azonban mindenki esetében elmondható, hogy a legnagyobb motivációs tényező a havi fizetés nagysága.

Évekkel ezelőtt, úgy 2011 környékén kezdődött meg az egészségügyi szektorban dolgozók külföldre történő kivándorlása. Szakképzett nővérekből, ápolókból Németországban is nagy a hiány.

A hirdetésekben gyönyörű környezet (például a Fekete-erdő), az otthoni viszonyokhoz képest szép fizetés, ingyenes nyelvoktatás, ingyenes szállás szerepelt és szerepel mind a mai napig. Az ember úgy érezheti, biztonságban van, lesz, de aztán sokszor jön a feketeleves. Az ajánlatok nagyon csábítóak, azonban a tapasztalat sokszor mást mutat.

Kezdetben sok német idősotthon fogott össze, és toborzott Magyarországról és a környező országokból dolgozókat, akár a adott országba is elmentek, hogy közvetlenül találkozhassanak a jelöltekkel és akár azonnal szerződést tudjanak kötni.

Később egyre több tanácsadó cég specializálta magát kifejezetten az egészségügyi dolgozókra, és egyre több külföldi közvetítő cég van jelen a magyar piacon is. Mára a bőség zavara alakult ki, a kivándorolni készülők válogathatnak, és ezt meg is teszik.

Az esetek 90%-ban elmondható, amit egy német, magyar vagy bármely más nemzetiségű pályázó először megnéz, az a fizetés nagysága.

A hirdetéseket nem olvassák át alaposan, fontos részletek felett elsiklanak, és ez hozzájárul a keserű csalódáshoz a munkavállaló részéről, de mély nyomot hagy a munkáltatóban is, aki sokszor sajnos egy-egy nemzetiségbeli dolgozó által minősíthet egy egész országot is. Tisztelet mindkét esetben a kivételnek.

Amire egy külföldre készülőnek alaposan oda kell figyelnie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.