2018. november 4., vasárnap

MERKEL VALÓSZÍNŰLEG TÖRTÉNELMI HIBÁT KÖVETETT EL, AMIKOR NEM FÉKEZTE MEG ORBÁN VIKTORT, AKI MOST MÁR AZ EGÉSZ EU-T VESZÉLYEZTETI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.04.


- A Néppárt alighanem továbbra is megalkuszik a Fidesz kizárása ügyében, Stubb azonban újabb hadüzenetet küldött Orbánnak 

- A magyar miniszterelnök Trumptól kapott menlevelet, hogy a sorosozás örve alatt elvegye a magyarok javait és szabadságát

- A volt osztrák államfő szerint nem jó az Ausztriának, ha a Kurz-kormány egy gyékényen árul az amerikai elnökkel és Orbán Viktorral

Die Welt

Tovább zajlik a vita az Európai Néppártban, hogy mi legyen Orbán Viktorral: a finn Alexander Stubb, aki az EPP jelöltje akar lenni a Bizottság elnöki tisztéért zajló csatában, megismételte, hogy a magyar kormányfőnek színt kell vallani a pártcsalád által vallott értékek ügyében. Korábban Juncker is a kizárással fenyegette meg Orbánt, és most a finn politikus megint ugyanezt hangoztatta, hozzátéve, hogy az intoleranciával szemben ő semmiféle toleranciára nem hajlandó. Azt is mondta: teljesen elfogadhatatlan az a mód, ahogyan a magyar miniszterelnök korlátozza a vélemény, a gyülekezés és tudomány szabadságát. Stubb ugyanakkor védelmébe vette Merkelt, mondván, hogy a kancellár volt az, aki a Törökországgal kötött egyezség révén megoldotta a menekültválságot.

A lap megjegyzi, hogy a Fidesz Webert támogatja a Bizottság következő elnökeként. A jelenlegi strasbourgi frakcióvezető idáig többször is megvédte a magyar vezetőt a bírálatokkal szemben. A Néppártban hetek óta azon megy a csata, hogy meg kell-e szabadulni a Fidesztől. Az ok az, hogy Orbán illiberális államot akar csinálni Magyarországból.

Foreign Affairs

Egy neves, német származású amerikai politológus úgy látja, hogy a történelem keményebben fogja megítélni Merkel munkásságát, mint ahogy azt a legtöbben ma feltételezik, mégpedig leginkább az Orbán ügyében elkövetett mulasztás miatt. Yascha Mounk szerint ennek oka az, hogy a kancellár három fontos európai kulcskérdésben is kudarcot vallott, miközben országát minden más vezetőnél jobban átformálta a háború óta: a hitelválság után nem volt hajlandó megreformálni az EU-t, nem magyarázta meg odahaza a határnyitást, és ezzel teret nyitott a populista ellenhullámnak, valamint annak, hogy egy szélsőséges párt 1945 óta először bekerüljön a Bundestagba, végül pedig nem szállt szembe a populista magyar és lengyel vezetőkkel, ami meggyengítette a demokráciát a földrész keleti felén és létveszélyt jelent az unió számára. És lehet, hogy éppen ez utóbbi lesz a döntő, amikor az örökség fölött kimondják majd a verdiktet.

Magyarország esete egészen hallatlan. Az ugyan egyre világosabbá vált, hogy Orbán Viktor a jogállam rovására kívánja megerősíteni hatalmát, ám Merkel semmiféle összehangolt választ nem adott. Nem hívta fel Brüsszelt, hogy indítson eljárást a magyar fél kizárására, vagy állítsa le a közösségi támogatásokat. De még rosszabb, hogy nem tette ki a Fideszt az Európai Néppártból. Ily módon Orbán mára ténylegesen felszámolta a liberális demokráciát. És mivel erős szövetséget épített ki más tekintélyelvű vezérekkel, pl. Lengyelországban, könnyedén megtorpedózhatja azokat az eljárásokat, amelyek segítségével az EU felelősségre vonhatná. Ennél fogva nagyon valószínű, hogy az EU továbbra is eltűri a tényleges diktatúrát a soraiban. Ez azonban az uniós legitimitásának alapjait kezdi ki, mert nem valószínű, hogy a német lakosság hajlandó volna megosztani a nemzeti szuverenitás egy részét a budapesti és varsói autoriter erős emberekkel.

Súlyos gond, hogy Merkel félreállította pártján belül mindazokat, akik tehetségesek voltak és volt elképzelésük a jövőről, miközben jelenleg éppen bátor víziókra volna szükség. Vagyis német szemszögből jelenleg az a legnagyobb veszély, hogy nem változik semmi sem érdemben. Az utód is úgy tesz, mintha a dolgok csócsálása megfelelő stratégia volna a liberális demokrácia értékeinek megvédésére.

Guardian

1. Függetlenül attól, beválik-e Merkel kétlépcsős visszavonulási terve, máris megkezdődött a vita arról, miként kell értékelni 13 éves kormányzásának politikai örökségét. Hívei nyugodt, ideológiamentes konszenzuskeresőnek tartják, aki egy sor válság idején gondoskodott a stabilitásról, mind odahaza, mind az EU-ban. Azt mondják róla, alapvetően tisztességes politikus, aki a demokratikus értékekért küzdött, aki megszemélyesíti mindazt, amivel az európai egység ellen dolgozó populistáknak Magyarországon, Lengyelországban és a Fehér Házban bajuk van. Ellenfelei szerint ugyanakkor fontos kérdésekben határozatlan, kiismerhetetlen és hajlik a köz véleménye felé. Nincs igazán víziója, stratégiája, csupán taktikája. De a legsúlyosabb vád az, hogy technokrata vezetési stílusa hozzájárult a földrészen a politikai közép összeomlásához és kikövezte az utat a populisták számára. Egy szakértő azt mondja, hogy még azt sem tudjuk, miként fog a kormányfő bevonulni a történelembe: vagyis mint aki megsemmisítette, vagy éppen ellenkezőleg: megmentette az uniót.

2. A zsarnokság egyre terjed a világban, már elérte Szlovákiát, Törökországot, Brazíliát és nagy baj, hogy az az Amerika jár élen benne, amely egykor fellépett volna az ilyen rendszerek ellen. Ám a nyugati demokrácia csupán 1945-től 2016-ig létezett, Trump hatalomra kerülésével viszont megszűnt, mert az elnök illiberális demokráciákat és tényleges diktátorokat engedett szabadjára, hogy azok a legrosszabb ösztöneiket kövessék a szomorú vég felé vezető úton. Az Egyesült Államok egykor szavatolta a Nyugat létezését, ma viszont azt hirdeti, hogy már nem érvényesek a régi szabályok. Trump nem fasiszta, inkább olyasvalaki, aki abban leli örömét, hogy tagadja a valóságot, méghozzá büntetlenül.

Az USÁ-ban nem tud kritikus újságírókat letartóztattatni, viszont az engedélyével másutt olyan rezsimek működnek, amelyekben az ilyesmi nagyon is lehetséges. Lásd a máltai és szlovák újságíró gyilkosságot, a török sajtómunkások elleni tömeges pereket, tisztogatásokat. Washington nem szólalt meg, és ez súlyosabb hatással járt a világban, mint az Egyesült Államokban. Senki sem tudja bizonyítani, hogy a pittburghi zsinagógában elkövetett mészárlás tettese nem nyúlt volna a fegyverhez, ha Trump nem kürtöli tele a sajtót azzal, hogy Soros bevándorlókkal akarja elárasztani a fehér Amerikát. Azonban Orbán Viktor tudja, hogy az Egyesült Államok nem tesz semmit, amikor ugyanezt az összeesküvési elméletet lovagolja meg és azt mentségként használja, hogy megrabolja a magyarokat és elvegye a szabadságukat. És a nagy baj az, hogy a mindenüktől megfosztottak azt mondják Trumpról: remek!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.